Zwartebessensap
bereiden
Ingrediënten
- 800 g zwarte bessen
- 500 g kristalsuiker
- sap van 2 citroenen
Bereiden
Ontdoe de zwarte bessen zo veel mogelijk van hun steeltjes. (Ze hoeven gelukkig niet zo goed schoongemaakt te worden als wanneer je ze gaat eten; ‘toppen’ is niet nodig en kleine steeltjes kunnen best blijven zitten.) Was ze goed.
Doe het fruit in een grote pan met de suiker en 500 ml water, en verwarm het geheel langzaam, terwijl je ondertussen al roerend de suiker oplost.
Laat het geheel 5 minuutjes zachtjes pruttelen. Houd je aan deze tijd en zorg dat het niet te hard kookt, want anders gaat de frisse smaak verloren. Het moet geen jam worden!
Voeg het citroensap toe, terwijl je flink roert. Laat nog eens 5 minuutjes zachtjes pruttelen, draai dan het vuur uit, dek af en laat rusten.
Eenmaal afgekoeld zeef je het geheel twee keer door een zeef of fijn neteldoek. Giet nu in gesteriliseerde flessen. In de koelkast bewaard 6 weken houdbaar.
Variatietip
Maak variaties op een thema: vervang bijvoorbeeld een derde deel zwarte bessen door frambozen of rode aalbessen, of voeg beide in gelijke hoeveelheden toe. Vermeng het sap met ginger ale zodat je een pittiger frisdrank krijgt.
Opmerking
Zwarte bessen zijn in de winkel schrikbarend duur. Een eigen bessenstruik is daarom een goed alternatief. En als je er geen hebt, is er misschien iemand in je naaste omgeving die zijn oogst met jou wil delen. Zwarte bessen worden namelijk allemaal tegelijk rijp en moeten razendsnel geplukt worden, wil je de vogels voor zijn. Als je niet helemaal roze wilt worden, moet je je kleding en handen tijdens het maken van dit sap met een oud schort en plastic handschoenen beschermen.
Tip
Dit drankje kan goed ingevroren worden, dus verdeel het altijd over meerdere plastic flesjes en vries er een paar in. Giet ze niet helemaal vol omdat de vloeistof nog uitzet als deze bevroren wordt.
Kookboek
Het recept 'Zwartebessensap' is afkomstig uit het kookboek...
Uit de tuin in de fles
Susy Atkins
In dit boek vind je bijna 70 recepten voor het maken van de heerlijkste sapjes, drankjes en wijnen - met en zonder alcohol: van amaretto, perensiroop en limoncello tot... lees verder
© Uitgeverij Becht