Spiesjes met tempeh en papaja

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de pinda-kokossaus
  • 4 eetlepels pindakaas of amandelspread
  • 120 ml volvette kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • voor de tempehspiesen
  • 225 g verse of ontdooide tempeh
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • ½ kleine papaja (sharonfruit, ananas of perzik is ook goed)
  • opdienen met
  • paar hele slablaadjes
  • handvol munt, alleen de blaadjes
  • handvol koriander, alleen de blaadjes, grof gehakt
  • partjes limoen

Bereiden

Maak eerst de saus. Doe alle ingrediënten in een pannetje en verwarm op laag vuur, terwijl je alles door elkaar roert. Schenk in een kom, laat afkoelen en zet dan in de koelkast tot je gaat eten.

Snijd de tempeh in dikke plakken. Roer de sojasaus, ahornsiroop en geraspte gember in een schaaltje door elkaar. Leg de tempeh in de marinade, draai een paar keer om en marineer ongeveer 10 minuten.

Schil de papaja, schep de zaden eruit en snijd de vrucht in plakken die net zo groot zijn als de tempeh. Rijg de papaja en de gemarineerde tempeh aan spiesen (die je vooraf even in water hebt geweekt als ze van hout of bamboe zijn gemaakt). Rijg ze er om en om aan of maak aparte spiesen met papaja en tempeh.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de spiesen aan elke kant een paar minuten, of leg ze 3-5 minuten op een hete barbecue. Bestrijk de spiesen tijdens het bakken met de rest van de marinade. Keer ze af en toe, tot ze rondom een mooie kleur hebben zonder dat ze aanbranden.

Dien op met de koude saus, een paar slablaadjes, verse munt, koriander en een paar limoenpartjes om erboven uit te knijpen.

Opmerking

Tempeh is een gefermenteerde sojabonenplak die in heel Indonesië gegeten wordt en nu ook steeds meer in de rest van de wereld. Tempeh bevat veel eiwitten, gezonde fermentatiebacteriën en is een goed vleesalternatief voor vegetariërs. Je kunt de plak vers of diepgevroren kopen bij de natuurwinkel of online. Als papaja niet helemaal vers en rijp is, zit er vaak niet zo heel veel smaak aan maar als je de niet-rijpe vrucht grilt, komen de sappen vrij en krijg je iets lekker zoets.

Kookboek

Het recept 'Spiesjes met tempeh en papaja' is afkomstig uit het kookboek...

The Green Kitchen Travels

David Frenkiel & Luise Vindahl

De vegetarische recepten in 'The Green Kitchen Travels' zijn geïnspireerd op de smaken en gerechten die David Frenkiel en Luise Vindahl op hun vele... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Hapjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!