Tempé saté met pindasaus
bereiden
Ingrediënten
- voor de saté
- 3 eetlepels ketjap
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- 200 g tempé, in kleine blokjes
- kokosolie of andere olie om in te bakken
- voor de pindasaus
- kokosolie of andere olie om in te bakken
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 60 g pindakaas
- 2 eetlepels kokosmelk
- 2 eetlepels tamari
- 2 theelepels geraspte gember
- snuf cayennepeper
Bereiden
Meng de ketjap, knoflook, gember- en chilipoeder door elkaar en marineer de tempé minimaal een kwartier. Rijg de tempé daarna aan satéstokjes. Ik doe meestal 4 blokjes aan een stokje.
Maak ondertussen de pindasaus. Verwarm een beetje olie in een klein pannetje en fruit de sjalot en knoflook 3 minuten. Voeg nu de pindakaas, 250 ml water, kokosmelk, tamari, gember en cayennepeper toe. Verwarm op laag vuur en blijf goed roeren totdat een egale saus ontstaat. Als de saus te dik wordt, voeg dan een scheutje water toe.
Verhit 1 eetlepel olie in een bakpan en bak de saté in zo'n 3 minuten per kant goudbruin. Serveer met de pindasaus.
Extra benodigd
Satéstokjes, geweekt in water
Opmerking
'In Indonesië koop je saté meestal als streetfood bij een kraampje langs de weg, soms met wat lontongrijst en kroepoek erbij. Vaak zijn sateetjes daar lekker krokant gebakken en gemarineerd in een zoetige ketjapsaus. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je er pindasaus bij krijgt, dat verschilt per regio en hangt af van waar de sateetjes van zijn gemaakt. Deze veganistische versie combineert heel goed met pindasaus en is heel simpel te maken.' - Jolijn Pelgrum & Sjoerd Scholten
Kookboek
Het recept 'Tempé saté met pindasaus' is afkomstig uit het kookboek...
Vegan smaaksouvenirs
Jolijn Pelgrum & Sjoerd Scholten
Jolijn Pelgrum (vegadutchie.nl) en Sjoerd Schotten (samgreens.com) maakten samen 75 vegan wereldrecepten voor gerechten die thuis simpel te bereiden zijn, met ingrediënten die je in de meeste supermarkten kunt vinden
... lees verder © Nieuw Amsterdam