Havergruttenpap met fruit en dadels

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 75 g middelgrove en grove havergrutten, gemengd
  • 75 g fijne en grove havervlokken, gemengd
  • 450 ml ongehomogeniseerde melk, liefst rauwe, of een mengsel van melk en water
  • snufje kaneelpoeder (naar smaak)
  • 1 eetlepel appelpoeder of (omdat het lastig te vinden is) droog zelf wat verse appels en maal ze
  • een handvol dadels, gesneden
  • een handvol gedroogde appels, gesneden, in ringetjes of stukjes, met of zonder schil
  • een handvol gedroogde abrikozen, gesneden
  • serveren met
  • room, ofwel rauwe of als clotted cream
  • kokospalmsuiker (naar keuze)

Bereiden

Roer de mengsels van havergrutten en havervlokken door elkaar.

Verhit de melk, of de melk met water, in je favoriete pappan. Voeg de havergrutten en de havervlokken toe en begin te roeren. Doe nu de kaneel en het appelpoeder erbij, samen met het grootste deel van het gesneden fruit; bewaar een beetje om uiteindelijk over de pap te strooien.

Laat de pap zo lang als nodig is zachtjes koken, tot hij precies goed is. Meestal is dit circa 4-6 minuten. Giet er wat extra melk of melk met water bij als de pap te dik wordt. Hij moet dik en romig zijn, maar wel gietbaar.

Dien de pap op, strooi het achtergehouden gedroogde fruit erover en daarna zoveel room als je wilt. Je kunt de pap nog wat zoeter maken door er wat kokospalmsuiker over te strooien. Eet je de room liever koud bij de hete pap, schep hem dan in een apart schaaltje. Doop je lepel in de hete pap en dan in de room. Heet en koud, room en haver... een hemelse combinatie.

Opmerking

'Elk jaar in oktober en dit al twee decennia lang komen uit de hele wereld de deelnemers van een papkampioenschap bijeen in het rustige Schotse dorpje Carrbridge, in de Cairngorms, in de Hooglanden. Het gaat daarbij om pap koken en niet om hoeveel pap iemand kan eten. Er zijn twee categorieën en winnaars: één voor traditionele Schotse havergruttenpap, alleen gemaakt van havergrutten (niet van grote vlokken of havermout), water en zout, en de tweede voor een bijzonder papgerecht, hartig of zoet, maar in elk geval gemaakt met haver. Het evenement heet The Golden Spurtle, naar de trofee die wordt toegekend voor de beste kom traditionele pap (een spurtle is een roerstok voor pap) en vindt plaats in het dorpshuis van Carrbridge. Het is een uniek en amusant schouwspel de deelnemers met hun creatieve recepten en ingrediënten te zien wedijveren om de trofee. Het volgende recept won een trofee in 2014. De jury verklaarde dat het zo simpel was, dat een kind het kon maken. Dat is pas een compliment.' - Nick Barnard

Kookboek

Het recept 'Havergruttenpap met fruit en dadels' is afkomstig uit het kookboek...

Eat Right

'Eat Right' is een moderne kijk op de traditionele benadering van voeding. Meer dan 100 heerlijke en toegankelijke recepten, en volop eenvoudige technieken... lees verder

© Unieboek | Het Spectrum

Havermoutpap tips