Feta met vijgen, pijnboompitten en basilicum
- 4 personen
- 35 min
- waardering 7,7
- Voorgerecht
- Grieks
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 400 g feta (2 blokken van 200 g)
- 8 vijgen, gehalveerd
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels honing
- 50 g pijnboompitten
- geraspte schil en sap van ½ biologische citroen (gebruik een hele citroen als de citroen niet zo sappig is)
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 20 g vers basilicum, de blaadjes fijngehakt
- knapperig brood of zuurdesem, voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Halveer de blokken feta en leg deze in de braadslede met de vijgen eromheen. Besprenkel alles met de olijfolie en honing, voeg een snuf peper toe, strooi de pijnboompitten eroverheen en zet 20-25 minuten in de oven, tot de vijgen zachter zijn.
Meng de citroenrasp, het citroensap, de extra vierge olijfolie en het basilicum vlak voor het gerecht klaar is. Giet over de vijgen en de feta zodra deze uit de oven komen. Dien heet op met lekker knapperig brood.
Opmerking
'Dit gerecht is zo lekker dat ik het zelfs als ontbijt zou nemen. Feta gaat heel goed samen met vijgen en honing. Het kan prima als licht voorgerecht worden opgediend, maar het kan ook onderdeel uitmaken van een diner met meerdere gerechten. Als je een ondiepe braadslede gebruikt dan wordt de kaas knapperig en goudbruin, terwijl je met een diepere braadslede, zoals die we op de foto hiernaast hebben gebruikt, een zachter resultaat krijgt.' - Rukmini Iyer
Kookboek
Het recept 'Feta met vijgen, pijnboompitten en basilicum' is afkomstig uit het kookboek...
De snelle bakplaat
Rukmini Iyer
In 'De snelle bakplaat' kosten de recepten 10 minuten voorbereiding en maximaal 30 minuten oventijd. Zo heb je heerlijk eten op tafel en genoeg tijd om 's avonds te ontspannen. Je kunt kiezen uit maar liefst 75 makkelijke en veelzijdige gerechten... lees verder
© Uitgeverij Becht