Rodelinzencrackers met chilipeper en komijnzaad

1 bakplaat
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 60 g gedroogde rode linzen
  • 35 g lijnzaad
  • 80 g pompoenpitten
  • 1½ eetlepel fiber husk
  • ¾ theelepel zout
  • ½ theelepel chiliflakes
  • 1½ theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • eventueel wat zout om over het deeg te strooien

Bereiden

Spoel de linzen en laat ze een nacht of minstens 12 uur weken.

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Giet de linzen af, spoel ze en laat ze goed uitlekken.

Meng alle droge ingrediënten en de linzen in een kom.

Voeg de olie en 200 ml kokend water toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.

Rol het deeg dun uit tussen 2 vellen bakpapier. Leg het op een bakplaat en verwijder het bovenste vel bakpapier. Bestrooi het deeg eventueel met een beetje zout.

Bak 30 minuten in het onderste gedeelte van de oven. Haal de bakplaat uit de oven, draai de cracker om en verwijder het bakpapier. Bak nog eens 5-10 minuten, of tot de cracker knapperig is.

Laat afkoelen op een rooster en breek de cracker daarna in stukken.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

'Waarom worden er wel veel crackers met zaden gemaakt maar kun je crackers met linzen nauwelijks vinden? Dat moet anders, dacht ik - en ik begon te experimenteren. Na veel pogingen heb ik de truc gevonden: gebruik geweekte linzen in plaats van gekookte. Het geeft een lekker krokant resultaat; zo wordt het een beetje een snack.' - Lina Wallentinson

Kookboek

Het recept 'Rodelinzencrackers met chilipeper en komijnzaad' is afkomstig uit het kookboek...

Bakken met bonen

Taart, brood, koek, pizza, crackers, cake en brownies - iedereen is er dol op. En door het toevoegen van bonen, erwten en linzen kunnen we deze lekkernijen een stuk gezonder maken! Peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten, mineralen

... lees verder

© Uitgeverij Becht

Overige recepten tips

Reacties op dit recept

  • Marieke Gisteren heb ik de sesamsticks uit dit boek gemaakt, die waren heerlijk. Zojuist heb ik de ingrediënten van dit recept samengevoegd maar een deeg wordt het beslist niet. Het is waterig en het enige wat ik ermee kan is het op de bakplaat gieten. Ontbreekt er misschien een ingrediënt, moet er nog meel bij?
    • Sandra Ik ben het ook aan het maken en idd, het is waterig en niet echt een deeg. Of je zou het moeten mixen of door de blender doen. Ik heb er een beetje bloem bijgedaan en wat meer lijnzaad. De eerste batch is bijna klaar. Ik ga straks de 2e batch doen op een iets hogere temperatuur in de oven. Komt vast wel goed.
  • Sandra Bij de derde batch heb ik iets meer olie toegevoegd en het mengsel gepureerd met een blender. Een optie zou ook nog zijn om er wat geraspte kaas erdoorheen te doen, maar ik denk dat dit nu niet nodig is. Voor een volgende keer probeer ik dat uit.
  • Claire De crackers zijn echt heel goed gelukt! Ik heb er een beetje kokosmeel aan toegevoegd ??!!!