Bami goreng (basisrecept)

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,9
  • Hoofdgerecht
  • Indonesisch
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 250 g eiermie, ongekookt
  • zonnebloemolie
  • 350 g rauwe tijgergarnalen, gepeld, schoongemaakt
  • 300 g kippendijfilet, in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 200 g peultjes, schoongemaakt, gewassen, goed uitgelekt

Bereiden

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar 1 minuut korter dan de aangegeven bereidingstijd (zo heeft de nog net ongare mie ruimte om de sappen van het gerecht in zich op te nemen, zonder klef te worden). Giet de mie goed af en zet hem opzij.

Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de garnalen kort, tot ze niet langer doorschijnend zijn. Breng de garnalen op smaak met peper en zout, schep ze uit de wok en zet ze opzij.

Schenk nog een scheut zonnebloemolie in de wok en roerbak de kip een paar minuten. Voeg de knoflook, oestersaus, het bouillonblokje, de ketjap manis en ketjap asin, suiker, vissaus en rijstwijn toe. Bestrooi met peper en zout naar smaak.

Voeg de peultjes toe en roerbak het een minuut. Voeg de bijna gare mie in 3 delen toe. Meng er de garnalen door, samen met het laatste deel van de mie. Proef of de bami op smaak is.

Opmerking

'Er bestaan honderden recepten voor bami. Net zoals bij nasi, worden bami-gerechten beïnvloed door voorkeuren en smaak. Er is iets dat een rol speelt bij alle soorten gebakken bami-gerechten: de bami moet gebakken en droog zijn, niemand lust kleffe bami! Dit recept is een beetje op Chinese wijze. Mijn vuistregel bij bami is less is more. Ik geef er de voorkeur aan om twee à drie ingrediënten de hoofdrol te geven in het gerecht.' - Francis Kuijk

Kookboek

Het recept 'Bami goreng (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Basisboek Indonesisch

Francis Kuijk

Met 'Basisboek Indonesisch' haal je 130 recepten met stap voor stap fotografie en uitleg in huis. Het zijn de gerechten waarmee Francis Kuijk is opgegroeid, en vele recepten zijn overgedragen van moeder op dochter. In dit boek staan recepten voor... lees verder

© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Bami recept tips

Reacties op dit recept

  • MarleinDeze bami is simpel maar heel erg lekker. En wordt een feestje met toevoeging van wat gebakken uitjes, verse atjar tjampoer en kroepoek. Ik heb ervan gesmuld!

    reageren