Flensjes met zomervruchten en aardbeien-grappasaus
bereiden
Ingrediënten
- 250 g aardbeien, gewassen en in vieren
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
- 1 eetlepel grappa
- 150 g frambozen
- 150 g bramen
- 150 g bosbessen
- poedersuiker en crème fraîche, voor het serveren
- voor het flensjesbeslag
- 125 g bloem
- 3 vrije-uitloopeieren
- 375 ml melk
- boter, voor het bakken
Bereiden
Zeef de bloem met een mespunt zout boven een kom. Klop de eieren door de melk en meng dit geleidelijk al kloppend door de bloem, tot je een glad beslag hebt. Dek dat af met plasticfolie en zet het ten minste 30 minuten in de koelkast.
Doe ondertussen de aardbeien in een steelpan met de suiker, het vanillestokje en ca. 2 eetlepels water en verwarm dit op laag vuur tot de aardbeien kapot zijn gekookt en een saus vormen. Verwijder het vanillestokje en schraap met de punt van een mes het zaad in de saus. Roer de grappa erdoor. Doe de frambozen, bramen en bosbessen in een kom en meng er de helft van het warme aardbeienmengsel door.
Klop het flensjesbeslag voor gebruik door met een garde. Smelt ca. 1 eetlepel boter in een antiaanbakpan op middelhoog vuur. Draai de pan rond zodat de hele bodem is bedekt met hete gesmolten boter. Laat de boter goudkleurig worden, schep er een lepel van het flensjesbeslag in en draai de pan totdat de hele bodem is bedekt. Bak de onderkant van het flensje bruin en draai het om. Bak zo nog 5 flensjes.
Verwarm de oven voor op 150 °C. Leg de flensjes op een snijplank, schep het vruchtenmengsel erop en klap ze dubbel en nog eens dubbel. Beboter een braadslede, leg de flensjes erin en zet ze in de oven.
Neem na ca. 8 minuten de flensjes uit de oven en verdeel ze over zes bordjes. Sprenkel de resterende saus erover, bestuif ze met poedersuiker en serveer onmiddellijk met een dot crème fraîche erop.
Opmerking
'Tijdens de voorbereidingen voor de opening van Fifteen Melbourne werkte ik in een crêperie. De werktijden en het tempo kwamen me goed uit, omdat ik tijd nodig had om vergaderingen bij te wonen en me fysiek moest opladen voor het opzetten van zo’n veelomvattend project. Je zult begrijpen dat ik behoorlijk verknocht raakte aan flensjes en hier vormen ze het decor voor de lekkere smaken van aardbeien en grappa. Het is gewoon een heerlijk gerecht.' - Tobie Puttock
Kookboek
Het recept 'Flensjes met zomervruchten en aardbeien-grappasaus' is afkomstig uit het kookboek...
Puur Italiaans
Tobie Puttock
'Puur Italiaans' combineert de heerlijke Itali-aanse keuken met het verse van plaatselijke producten. In dit bijzondere kookboek laat Tobie Puttock je aan de hand... lees verder
© Kosmos Uitgevers