Cannelloni met ricotta en dragonpesto

4 personen
bereiden

waardering 7obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 300 g verse ricotta
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • 8 eetlepels versgeraspte pecorino
  • nootmuskaat
  • 1 bosje dragon
  • olijfolie extra vergine
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 12 rechthoeken van vers pastadeeg (14 x 7 cm)

Bereiden

Meng in een kleine kom de ricotta, het hele ei, 2 eetlepels pecorino, een snufje nootmuskaat en wat fijngesneden dragonblaadjes. Voeg nog 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper toe, en roer alles nog eens goed door. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem in de koelkast.

Mix voor de pesto de dragonblaadjes met de pijnboompitten, 2 eetlepels pecorino en zout en peper in een kom. Voeg de olijfolie geleidelijk toe tot je een smeuïg mengsel hebt. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem apart.

Kook de deegvellen 1-2 minuten in een grote pan met ruim kokend water en wat zout. Leg ze op een schone theedoek. Bewaar twee lepels van het kookwater, zodat je de dragonpesto hiermee vlak voor het serveren nog iets kunt verdunnen.

Spuit met de spuitzak (of neem twee lepels) de ricottavulling op de deegvellen. Rol de vellen stevig op. Meng de eierdooier met wat water en plak hiermee de deegranden vast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de cannelloni op licht ingevet bakpapier en bestrijk de bovenkant (met een kwastje) met wat olie. Bak de cannelloni 10 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Haal de cannelloni uit de oven en zet meteen de borden klaar: schep 1-2 eetlepels van de iets verdunde dragonpesto op elk bord en leg hierop drie cannelloni. Bestrooi het geheel met geraspte pecorino en... aan tafel!

Extra benodigd

Plasticfolie, staafmixer, kwastje, bakpapier

Dragon

'Dragon - in de volksmond ook wel drakenkruid genoemd, dragoncello in het Italiaans - is een plant met lange, heldergroene bladeren, die een heerlijke anijsgeur afgeven. Dragon wordt veel toegepast in de Umbrische keuken. Gebruik wel altijd verse dragon: de gedroogde variant heeft nauwelijks smaak. Hoe kun je dragon het best gebruiken? In tegenstelling tot de meeste verse kruiden kan dragon goed hitte verdragen. Ik voeg hem vaak toe aan soepen, salades en eiergerechten. Dragon gaat ook goed samen met verse kaas, zoals in dit recept.' - Alba Pezone

Kookboek

Het recept 'Cannelloni met ricotta en dragonpesto' is afkomstig uit het kookboek...

De Italiaanse kookschool

Met deze box met 3 boeken waant iedere thuiskok zich een Italiaanse chef-kok. Deel 1 'Reis door Italië' neemt de lezer mee op een culinaire reis door Italië

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Cannelloni tips