Cannelloni met ricotta en spinazie

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 43 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 courgettes, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 500 g spinazie, gehakt
  • 250 g ricotta
  • 100 g fijngeraspte mozzarella
  • 2 eetlepels verse gemengde kruiden (peterselie, oregano, marjolein)
  • 12 dikke cannelloni
  • 250 ml crème fraîche
  • 100 geraspte Parmezaanse kaas
  • geraspte nootmuskaat
  • voor de tomatensaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 400 g tomatenblokjes (blik)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de courgettes en de knoflook toe en bak alles nog eens 3 minuten. Voeg dan de spinazie toe. Wanneer de spinazie is geslonken, doe je de ricotta, mozzarella, nootmuskaat en gemengde kruiden in de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Maak nu de tomatensaus. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan de tomatenblokjes met sap toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat de saus nog 15 minuten pruttelen, tot hij indikt. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Dompel de cannelloni - in kleine porties - 3 minuten onder in ruim kokend water met wat zout. Houd ze niet langer dan 3 minuten in het water, zodat ze stevig blijven en bij het vullen niet scheuren. Leg ze te drogen op een schone theedoek en laat ze afkoelen.

Verdeel de tomatensaus over de bodem van een grote ovenschaal. Vul de cannelloni met behulp van een lepel met het groente-kaasmengsel. Leg ze in de ovenschaal en schep de rest van de tomatensaus erover.

Klop de crème fraîche en de Parmezaanse kaas luchtig door elkaar en schep dit mengsel over de cannelloni. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, tot de bovenkant licht goudbruin kleurt. Laat het gerecht dan nog 10 minuten staan: je kunt de cannelloni dan makkelijker serveren.

Kookboek

Het recept 'Cannelloni met ricotta en spinazie' is afkomstig uit het kookboek...

Basic pasta

Alles wat je wilt weten over het bereiden van verse pasta. Een bloemlezing van sauzen en pesto. Meer dan 80 recepten - eenvoudig en snel te bereiden. Verrassend

... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Deirdre Rooney

Cannelloni tips

Reacties op dit recept

  • marcella Het was heerlijk! Misschien ietsjes flauw maar dat kan met wat meer knoflook en kruiden worden opgelost.
  • Marleen Het was erg lekker, inderdaad goed kruiden! Ik heb bij het spinazie-ricotta sausje nog geroosterde pijnboompitten gedaan, lekker extraatje.
  • Babette Super lekker, wat meer knoflook en genoeg kruiden bijgedaan, maar echt een aanrader!
  • Ruben Erg lekker, maar zonder extra kruiden is het wat wat flauw. Laurier maakt het compleet, naast dubbel zoveel knoflook.
  • Gerrit Hoe maak je dit wat pittiger zonder knoflook (die komt er bij ons niet in...)? Verder lijkt het me heerlijk!
    • Debby Misschien wat peper fijn hakken.
  • inge Hallo, ik ben nieuw op dit forum en vroeg me af of je op een of andere manier vanuit je recepten automatisch je ingrediënten in je shoppinglist kan toevoegen... dat zou geweldig zijn!
    • Frank Dat kan via de knop 'plaats op shopping list'.