Macaronitaart (Griekse lasagne)
bereiden
Ingrediënten
- 500 g macaroni of penne
- 500 ml portie zelfgemaakte bechamelsaus (zie onderaan het recept)
- 200 g oude kaas, geraspt
- voor de vulling
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 rode uien, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 500 g rundergehakt of lamsgehakt
- 400 g gepelde tomaten uit blik
- 1 theelepel oregano + extra om te bestrooien
- ½ runderbouillonblokje
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 laurierblaadjes
- 50 g geraspte kaas, om te bestrooien
Bereiden
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet. Doe weer in een pan of schaal en vul aan met koud water.
Verhit voor de vulling de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en bak hierin de ui en knoflook zachtjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1-2 minuten totdat deze donker kleurt en de zure smaak verdwenen is. Doe het gehakt erbij en bak op middelhoog vuur goudbruin en gaar.
Voeg gepelde tomaten, oregano, 1 theelepel zout, 1 theelepel peper, runderbouillonblokje, kaneel en laurier toe en breng aan de kook. Laat circa 40 minuten zachtjes koken tot een mooie dikke, niet te natte saus ontstaat. Kook zo nodig verder in.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Bouw nu de taart in lagen op in een rechthoekige ovenschaal. Begin met een heel dun laagje bechamelsaus, daarna de helft van de macaroni en daarop de tomaten-vleessaus. Bestrooi met een beetje geraspte kaas. Eindig met de rest van de macaroni. Dek deze af met de rest van de bechamelsaus. Strooi er de rest van de geraspte kaas en wat gedroogde oregano over.
Bak de macaronitaart 45-60 minuten in het midden van de oven. Laat flink afkoelen voor je hem serveert. Dit komt de smaak enorm ten goede.
Bechamelsaus (500 ml)
Smelt 50 g boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. De boter mag niet bruin worden. Roer er met een houten spatel 60 g bloem door en laat op laag vuur 3 minuten garen. Voeg op laag vuur al roerend met een garde 500 ml melk in scheutjes toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur al roerend 2-3 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.
Het recept 'Macaronitaart (Griekse lasagne)' is afkomstig uit het kookboek Zomers koken met Yvon van Yvon Jaspers.
© Carrera Culinair.Macaroni tips
Reacties op dit recept
- Els Gisteren 14 juli gemaakt, heerlijk vind ik het, ook 2 maaltjes in de vriezer, woon alleen, ben 72 jaar dus heb lekker wat op voorraad.