Orzo met romige spinaziesaus
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 3½ eetlepel olijfolie
- 2 stengels citroengras (sereh), gekneusd en in stukken van 4 cm
- 3 knoflooktenen, grof gehakt
- 250 g cherrytomaten, gehalveerd
- 275 g orzo
- 400 g verse spinazie
- 2 blikken kikkererwten à 400 g, afgespoeld en uitgelekt
- 60 g cashewpasta
- 2 theelepel misopasta
- 3 eetlepels citroensap
Bereiden
Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zet als de olie heet is het vuur laag en bak het citroengras en de knoflook 8 tot 10 minuten zonder de knoflook te laten kleuren. Verhit in een tweede koekenpan de halve eetlepel olijfolie die over is, voeg de cherrytomaten toe en bak 3 tot 4 minuten tot ze zacht zijn. Haal van het vuur en dek af om warm te houden.
Kook intussen in een grote pan met een ruime hoeveelheid lichtgezouten water de orzo al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Vis het citroengras uit de olie en houd apart (zie Leftovers onderaan het recept). Zet het vuur iets hoger en voeg hand voor hand de spinazie toe. Bak tot de spinazie is geslonken en schep in een blender.
Giet de orzo af en vang daarbij het kookwater op.
Voeg een half kopje van het kookwater, de cashewpasta, misopasta en ¼ theelepel peper toe aan de blender en maal met het spinaziemengsel tot een gladde saus.
Warm de kikkererwten 2 tot 3 minuten op in de koekenpan. Schenk de saus erbij en voeg de orzo, het citroensap en extra kookvocht toe om de saus smeuïg te maken. Ik gebruik zeker wel nog een halve tot hele kop.
Leftovers
Snijd het citroengras fijn en fruit mee met ui, knoflook en gemberwortel voor een fruitige basis voor curry's of soepen.
Opmerking
Begin 2024 kleurde mijn Instafeed groen en roze van éénkleurige pastagerechten. Het idee is simpel: je pureert geblancheerde groene groenten of rode bieten met enkele smaakmakers in de blender tot een saus. Deze saus meng je door pasta en je aantal views vertienvoudigen. Dit is mijn versie van een groene pasta, met kikkererwten en met citroengras en knoflook verrijkte olie. Kom niet in de verleiding om de knoflook en het citroengras op hoger vuur te fruiten, maar doe dit langzaam zodat de olie zoveel mogelijk van de smaken opneemt.
Kookboek
Het recept 'Orzo met romige spinaziesaus' is afkomstig uit het kookboek...
Heilig Boontje
Joeri Veul
In 'Heilig Boontje' staat de peulvrucht (bonen, erwten, linzen & co) centraal. We eten gemiddeld twee dagen per maand peulvruchten en dat komt neer op nog geen blik kikkererwten. En dat terwijl de peulvrucht niet alleen duurzaam en betaalbaar... lees verder
© Good Cook