Ravioli met gekruide ricotta en salieboter

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 7,9obv 14 waarderingen

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • voor de vulling
  • 250 g ricotta
  • 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas en wat extra, geschaafd, ter garnering
  • 2 theelepels geknipt bieslook
  • 1 eetlepel gehakte gladde peterselie
  • 2 theelepels gehakt basilicum
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • voor de salieboter
  • 200 g boter
  • 24 blaadjes salie

Voorbereiden

Zeef de bloem boven een kom. Maak een kuiltje in het midden. Roer de eieren en de olie er scheutje voor scheutje door. Blijf roeren tot er een grof deeg ontstaat. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in ca. 6 minuten glad. Bedek het met plasticfolie en laat het 30 minuten staan.

Bereiden

Roer in een kom de ricotta om met de geraspte Parmezaanse kaas en de kruiden. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

Verdeel het deeg in vieren. Rol een van de klompen uit op een met bloem bestoven werkvlak; beweeg de deegrol van het midden naar de randen. Blijf rollen, steeds van je af en naar buiten toe, en draai het deeg telkens een kwartslag. Vouw het deeg dubbel en rol het opnieuw uit. Herhaal deze handelingen zeven keer, tot je ten slotte een halve cirkel van 5 mm dik hebt. Rol deze snel uit tot een plak van 2,5 mm dik. Rol de overige stukken deeg op dezelfde manier uit, zodat je vier plakken krijgt, waarvan twee iets groter zijn dan de andere. Bedek ze met een theedoek. (Of: rol de stukken deeg uit met een pastamachine, volgens de gebruiksaanwijzing.)

Leg een van de kleinste plakken deeg op het aanrecht en schep er lepeltjes vulling op, op 5 cm van elkaar. Trek met een in water gedoopt kwastje strepen tussen de bergjes vulling. Leg er een van de grotere plakken deeg op en druk de plakken deeg stevig op elkaar langs de getrokken lijnen. Snijd de ravioli uit met een scherp mes en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Doe hetzelfde met de rest van het deeg en de vulling.

Smelt voor de salieboter de boter in een pan met zware bodem op laag vuur. Roer de boter niet om en schuif het pannetje niet heen en weer. Giet de heldere boter voorzichtig in een andere pan; gooi het witte bezinksel weg. Zet de pan met geklaarde boter op matig vuur. Bak de salieblaadjes tot ze knapperig, maar nog niet bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier. Houd de boter warm.

Breng een grote pan water met zout aan de kook en kook de ravioli in gedeelten in 5-6 minuten gaar. Dien ze op met de warme boter, blaadjes salie en geschaafde Parmezaanse kaas.

Extra benodigd

Plasticfolie, kwastje

Kookboek

Het recept 'Ravioli met gekruide ricotta en salieboter' is afkomstig uit het kookboek...

Van de melkboer

'Van de melkboer' vertelt je alles over kaas, room en melk. Met maar liefst 135 recepten, zowel zoete als hartige, variërend van alledaagse gerechten tot

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Ravioli tips

Reacties op dit recept

  • Anna Geweldig en heerlijk. Restaurant voer.
  • Anna Alleen... voor 4 personen is een beetje krap.