Wodka-rigatoni met gerookte-chilivlokken
- 2 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g rigatoni
- 15 g roomboter
- ½ witte ui, fijn geraspt
- 4 tenen knoflook, fijn geraspt
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel gerookte-chilivlokken
- 75 ml wodka
- 100 ml slagroom
- 1 handvol basilicumblaadjes, fijngesneden, plus extra voor eroverheen
- 1 handvol versgeraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor eroverheen
Bereiden
Kook de rigatoni gaar in kokend gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Laat intussen de boter smelten in een diepe hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe met een snufje zout en fruit 5 minuten, tot hij zacht wordt. Bak de knoflook al roerend mee tot hij gaat geuren en roer dan de tomatenpuree en chilivlokken erdoor. Zet het vuur wat lager, roer en bak 2 minuten zachtjes.
Roer de wodka erdoor zodra de tomatenpuree donker van kleur wordt en aan de bodem van de pan plakt. Laat de alcohol verdampen en de wodka inkoken en roer dan de room erdoor. De saus moet glad, romig en donkeroranje van kleur zijn. Roer het basilicum en de Parmezaanse kaas erdoor.
Giet de rigatoni af en bewaar daarbij 4 eetlepels van het kookwater. Voeg de pasta en het bewaarde kookwater toe aan de saus en schep alles door elkaar.
Verdeel het extra basilicum en de extra geraspte Parmezaanse kaas erover of voeg, voor echte verwennerij, een bal burrata toe. Serveer meteen en geniet!
Gerookte-chilivlokken
Als je geen gerookte-chilivlokken of chipotlechilivlokken kunt vinden, kun je ook gewone chilivlokken gebruiken met een piepklein snufje gerooktepaprikapoeder, voor dat heerlijke rooksmaakje.
Opmerking
Als je een fles wodka, een blik tomatenpuree en wat room in huis hebt, heb je al bijna een hemels bord pasta. Dit is zo'n maaltijd die je wilt eten na een glas wijn te veel te hebben gedronken. Het zit vol carbs en room en is superpittig. De saus smaakt beter dan de ingrediënten doen vermoeden en maak je terwijl de pasta kookt. De klassieke combinatie van knoflook en ui staat aan de basis van veel sauzen, maar hier worden ze fijn geraspt voor een extra smaakbeleving aan de intense, zoete tomatenpuree en room. De wodka verzacht het zure smaakje en maakt er een waanzinnige saus van. Maar het allerlekkerste is de gerookte chili - een theelepeltje ervan zorgt ervoor dat je dit vijf keer per week wilt eten en dat je er constant aan blijft denken.
Kookboek
Het recept 'Wodka-rigatoni met gerookte-chilivlokken' is afkomstig uit het kookboek...
Tafel voor twee
Bre Graham
Ontdek heerlijke recepten voor twee personen in 'Tafel voor twee' van Bre Graham. Als je graag kookt voor een geliefde, zoals een vriendin of familielid, zie je het liefst bij de eerste hap al een glimlach. Met de gerechten uit 'Tafel voor twee'... lees verder
© Uitgeverij Becht