Jamie Oliver: spaghetti met verse tomaat en rucola
- 4 personen
- 10 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 450 g spaghetti
- 5 middelgrote, rijpe tomaten
- 2 handenvol verse basilicum
- 1 flinke handvol zwarte of groene olijven, zonder pit
- 2 handenvol verse rucola
- 1 afgestreken theelepel gedroogde oregano of een klein handje verse oregano, gehakt
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 6 eetlepels extra vierge olijfolie
Bereiden
Breng een pan gezouten water aan de kook, doe de spaghetti erbij en kook de spaghetti al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de tomaten en het basilicum in stukjes. Je kunt dat doen zoals je wilt - tot kleine stukjes of tot pulp, zolang je het spul maar hakt. Hak de olijven ook als je wilt. Snijd de hardere stukjes van de rucola in dunne reepjes en hak de blaadjes grof. Doe alle ingrediënten met de oregano in een kom. Giet er vervolgens de balsamico en olijfolie bij en doe er voorzichtig zout en peper bij. Proef en strooi zo vaak en zo veel tot de smaak precies naar je zin is.
De spaghetti zal ondertussen wel klaar zijn, dus laat die uitlekken en bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta met de tomaten in een kom en hussel goed. Waarschijnlijk hoef je er geen kookvocht bij te doen omdat tomaten vrij waterig zijn, maar als je de saus toch iets te dik vindt, mag het natuurlijk wel. Werk snel, omdat de warme spaghetti anders de tomaten opwarmt en zelf afkoelt. Mocht de spaghetti onverhoopt toch koud worden, dan is er nog geen man overboord, dan heb je gewoon een heerlijke pastasalade!
Serveer er een goed glas wijn en een groene salade bij. Italianen eten er ook altijd een stuk knapperig brood bij. Een lekker stuk Parmezaanse kaas of pecorino om erover te raspen is ook een prima idee.
Persoonlijke noot
'Als je thuiskomt met flinke trek, maar niets gepland hebt voor het eten, dan is dit een vlugge hap die binnen 10 minuten op tafel kan staan. Onthoud dat het resultaat en de smaak het best zijn als je de tomaten voordat je begint op kamertemperatuur laat komen, niet rechtstreeks uit de koelkast gebruiken dus.' - Jamie Oliver
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: spaghetti met verse tomaat en rucola' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie's dinners
Jamie Oliver
Twee jaar wachten wordt eindelijk beloond, en hoe... Jamie Oliver komt met 'Jamie's dinners' terug met een toptitel boordevol heerlijke gerechten, die zoals altijd... lees verder
© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus