Tagliatelle alla Bolognese (de enige echte)
- 6 personen
- 90 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- 50 g gedroogde paddenstoelen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine wortel, kleingesneden
- 1 stengel bleekselderij, kleingesneden
- ½ ui, fijngehakt
- 50 g rauwe ham, kleingesneden
- 200 g varkensgehakt
- 175 ml rode wijn
- 400 ml passata
- mespunt versgeraspte nootmuskaat
- eventueel: 4-5 eetlepels hete groentebouillon
- 400 g verse tagliatelle
- 25 g Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiden
Doe de paddenstoelen in een hittebestendige kom met zo veel lauw water dat ze onderstaan, en week ze 30 minuten. Laat ze uitlekken en knijp ze uit.
Verhit de olie in een aardewerken schaal. Bak de knoflook in een paar minuten op laag vuur lichtbruin; roer vaak. Haal hem er met een schuimspaan uit en gooi hem weg. Voeg de wortel, bleekselderij, ui en ham toe en bak alles in 8 minuten op laag vuur lichtbruin; roer af en toe.
Zet het vuur iets hoger en bak het gehakt en de paddenstoelen in 8-10 minuten lichtbruin. Giet er de wijn bij en laat de alcohol verdampen. Voeg de passata en de nootmuskaat toe, doe er zout en peper naar smaak bij, zet het vuur laag en laat alles 1 uur afgedekt pruttelen. Doe er wat hete bouillon bij als de saus te droog wordt.
Kook de tagliatelle in veel kokend water met zout in 2-3 minuten beetgaar (of volg de bereidingstijd op de verpakking als je niet zelf verse pasta hebt gemaakt). Laat ze uitlekken, doe ze in een warme schaal, overgiet ze met de saus en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas. Zet het gerecht meteen op tafel.
Opmerking
Dit gerecht van verse pasta, zelfgemaakt met behulp van een plank en een deegroller, heeft de keuken van de Noord-Italiaanse streek Emilia-Romagna wereldberoemd gemaakt. De eenvoud van de ingrediënten contrasteert op een kenmerkende manier met de ongelooflijk volle en robuuste smaken. De vleessaus van Bologna verschilt van die van andere steden door de toevoeging van rauwe ham in plaats van verse worst.
Kookboek
Het recept 'Tagliatelle alla Bolognese (de enige echte)' is afkomstig uit het kookboek...
De Zilveren Lepel Pasta
diverse auteurs
In navolging op het succes van 'De Zilveren Lepel' hebben de samenstellers nu een boek gemaakt over 'de moeder van de Italiaanse keuken': pasta! Dit boek biedt... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck