Volkoren flammkuchen van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- voor de bodem
- 350 g volkorenmeel
- 5 g droge gist
- 7 g zeezout
- 210 ml water
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- voor het beleg
- ¼ bos kervel
- ¼ bos peterselie
- 6 takjes tijm
- 300 g crème fraîche
- beleg naar keuze zoals shiitakes, groene asperges, rode puntpaprika, zoete ui en gele courgette
- bloem om te bestuiven
- 200 g Parmezaanse kaas
Bereiden
Meng alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine met deeghaak door elkaar zodat een soepel en samenhangend deeg ontstaat. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 20 minuten op kamertemperatuur rusten.
Breng de kamado met het hitteschild, standaardrooster en de pizzasteen naar een temperatuur van 275 °C. Pluk, voor het beleg, de blaadjes van de kervel en de peterselie en ris de blaadjes van de tijm. Hak de kruiden fijn, meng met de crème fraîche en breng op smaak met peper en zeezout. Maak de groenten naar keuze schoon en snijd in stukjes.
Bestuif het werkblad licht met bloem en verdeel het deeg in vier gelijke stukken. Vorm er bollen van en rol ze op het werkblad zo dun mogelijk uit. Houd er rekening mee dat de deegbodems nog wel op de pizzasteen moeten passen.
Bestuif de pizzaschep met bloem en schuif de schep voorzichtig onder een van de deegbodems. Controleer of deze niet aan de schep plakt, zodat je hem straks makkelijk op de steen kan laten glijden. Bestuif de schep anders met extra bloem. Bestrijk de bodem met een kwart van de crème fraîche met de kruiden, houd een rand van 2 cm vrij. Beleg met een kwart van de groenten en rasp er een kwart van de Parmezaanse kaas over.
Bestuif de pizzasteen met bloem, laat de flammkuchen op de steen glijden en sluit de deksel van de kamado. Bak de flammkuchen in 5 tot 8 minuten goudbruin en krokant. Draai de flammkuchen halverwege de bereidingstijd een kwartslag zodat de bodem gelijkmatig gaart.
Extra benodigd
Kamado barbecue, pizzasteen, keukenmachine, vershoudfolie, pizzaschep
Variatietip
Je kunt niet alleen met het beleg variëren, maar ook met het smeersel waarmee je de deegbodem bestrijkt. Meng bijvoorbeeld ook eens groene currypasta of ras el hanout door de crème fraîche. Of maak een zoete variant waarbij je honing met crème fraîche mengt en de bodem belegt met noten, fruit naar keuze en ten slotte met extra honing besprenkelt.
Opmerking
'Deze vegetarische flammkuchen is een volwaardig lunch- of hoofdgerecht. De Elzasser pizza is ook wel bekend onder de naam tarte flambée. Het authentieke beleg bestaat uit een mengsel van fromage blanc en crème fraîche (zure room), belegd met ui en spek. Het leuke is dat je met het beleg volop kan variëren. Kijk in dit geval gewoon welke groenten je nog in huis hebt.' - Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Kookboek
Het recept 'Volkoren flammkuchen van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Hete kolen compleet
Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Steeds meer mensen koken met de kamado, een Japanse kleioven zoals de Big Green Egg, de Kamado Joe en de Primo. Dankzij de techniek van de kamado kan dat het hele jaar door, ongeacht het Hollandse weer. 'Hete kolen compleet' behandelt
... lees verder © Fontaine Uitgevers