Pan pizza met tomaat en mozzarella
- 8 stuks
- 45 min
- waardering 7,8
- Lunchgerecht
- Italiaans
- Vis
Ingrediënten
- 500 g verse, zeer rijpe pruimtomaten
- extra vergine olijfolie
- 2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 2 bollen (à 250 g) buffelmozzarella
- bloem, voor het bestuiven
- 1 portie pizzadeeg (zie onderaan het recept), verdeeld in 8 balletjes
- 1 bosje vers basilicum, alleen de blaadjes
- gezouten ansjovisfilet (naar keuze), afgespoeld onder koud water en besprenkeld met olijfolie
Bereiden
Neem een kleine koekenpan met een goed passend deksel; een diameter van 25-28 cm is ideaal als je kleine eenpersoonspizza's wilt maken. Ontvel de tomaten en hak ze grof. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan. Fruit hierin de plakjes knoflook tot ze verkleuren en doe dan de tomaten erbij. Maak de tomaten in de pan wat fijner, voeg peper en zout naar smaak toe en laat de tomaten op middelhoog vuur inkoken tot een saus. Als de tomaten heel rijp en zacht zijn, is de saus na 5-6 minuten al klaar. Snijd de mozzarella in 5 mm dikke plakken.
Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem en rol de deegballen uit tot zo dun mogelijke cirkels die in je koekenpan passen. Verwarm de koekenpan voor op middelhoog vuur, voeg 2 eetlepels olijfolie toe en laat een deegcirkel in de hete olie glijden. Bak het deeg kort, tot de onderkant een kleurtje heeft en knapperig is, en keer het deeg om. Neem de pan van het vuur en strijk er dun wat tomatensaus over uit.
Verdeel 2-3 plakken mozzarella in stukjes over de tomatensaus en leg er 3-4 basilicumblaadjes en desgewenst een ansjovis op. Strooi er peper en zout over en besprenkel met olijfolie. Zet de pan weer op het vuur, leg het deksel erop en bak de pizza nog 1-2 minuten, tot de mozzarella net gesmolten is. De kunst is voldoende warmte in de pan te houden om de mozzarella te laten smelten zonder dat de pizzabodem aanbrandt.
Extra benodigd
Deegroller
Pizzadeeg
Voldoende voor 10 pizza's. Stap 1 : het gistpapje. Meng 4 theelepels gedroogde gistkorrels, 125 ml warm water en 150 g roggebloem in een grote, voorverwarmde kom. Laat het mengsel op een warme plek staan, zodat het schuimig wordt; dit duurt minstens 30 minuten. Het is belangrijk dat je de kom afdekt terwijl de gist begint te werken. Zorg ook dat het niet tocht op de plek waar het papje staat. Stap 2: het deeg. Meng 250 ml warm water, 2 eetlepels melk, 4 eetlepels extra vergine olijfolie, 1 theelepel zeezout en 500 g ongebleekt tarwemeel met het gistpapje tot een deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het met je handen, met snelle, lichte bewegingen. Bestuif het werkvlak met meer bloem als het deeg erg plakkerig wordt. Kneed het dan in 10-15 minuten tot een elastisch, zijdeachtig geheel. Dit zachte deeg zal een lichte, krokante pizzabodem opleveren. Bestrijk de zijkanten van een grote kom met olijfolie. Leg het deeg erin, druppel wat olie over het deegoppervlak om te voorkomen dat zich een korst vormt, dek af met een theedoek en zet het deeg op een warme plek. Wacht tot het deeg in volume is verdubbeld - dit duurt ca. 2 uur - en leg het dan weer op een met bloem bestoven werkvlak. Druk de lucht uit het deeg (druk er stevig met een handpalm op en rek het op, vouw het deeg dubbel, draai het een kwartslag en rek het weer op; doe dit 3-4 keer), en leg het weer in de ingeoliede kom. Dek af en laat nog 40 minuten rijzen. Verdeel het deeg in 10 porties en vorm van elk een balletje. Bestuif het werkvlak nogmaals met bloem en rol elk balletje uit tot een zo dun mogelijke pizzabodem van 20 cm in doorsnee. Voor stap 2 kun je ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken: doe de deegingrediënten en het gistpapje in de meng kom en laat de machine op de laagste stand draaien. Kneed het mengsel 5 minuten, leg het in een ingeoliede kom en ga verder als boven.
Kookboek
Het recept 'Pan pizza met tomaat en mozzarella' is afkomstig uit het kookboek...
River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek
Rose Gray & Ruth Rogers
In het 'River Cafe Klassiek Italiaans Kookboek' geven Rose en Ruth hun eigen interpretatie aan traditionele en soms zelfs geheime fami-lierecepten uit de Italiaanse... lees verder
© Kosmos Uitgevers