Gebakken rijst 'primavera'
- 4 personen
- 25 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Japans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 eetlepels olie (olijfolie is hier lekker bij)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 cm gemberwortel, geschild, geraspt
- 150-200 g erwtjes (uit de vriezer, of gebruik verse in het seizoen)
- 150 g groene asperges, houtige uiteinden verwijderd, in stukjes van 2,5 cm
- 4 grote porties gekookte rijst (350-400 g ongekookt gewicht), liefst van de dag ervoor
- 1½ eetlepel mirin
- ¼ theelepel dashipoeder
- geraspte schil en sap van ¼ biologische citroen
- 4 lente-uitjes, in grove stukken
- witte peper, naar smaak
- 1 theelepel geroosterd wit sesamzaad
- flinke handvol (40-50 g) daslookbladeren, in grove stukken (als je geen daslook kunt vinden, voeg dan extra knoflook toe en gebruik spinazie)
Bereiden
Verhit de olie in een koekenpan of wok op hoog vuur, voeg de ui toe en roerbak tot hij glazig en bruin wordt. Doe de knoflook, gember, erwtjes en groene asperges erbij en roerbak ongeveer 5 minuten tot de groenten gaar zijn. Voeg dan de rijst, een flinke snuf zout, de mirin, het dashipoeder, de citroenschil en het citroensap toe.
Scheid de rijstkorrels tijdens het roerbakken met een houten lepel zodat er geen rijstklontjes zijn. Voeg als de rijst alle vloeistof in de pan heeft geabsorbeerd de lente-uitjes, peper en het sesamzaad toe. Warm nog een paar minuten op, haal de pan van het vuur en roer de wilde knoflook erdoor tot de blaadjes geslonken zijn.
Schep in kommen en dien op.
Opmerking
Toen ik jong was, kon je bij alle Italiaanse restaurants (behalve de ouderwetse, waar alleen rode saus op het menu stond) 'pasta primavera' bestellen. Dit gerecht is in de late jaren 70 in New York uitgevonden, waarschijnlijk om lentegroenten te gebruiken maar tegen de tijd dat het Wisconsin had bereikt, was het gewoon een verzamelnaam geworden voor alle pasta die met groene groenten werd opgediend, ook als dat gewoon broccoli en erwtjes waren. Maar het is nog steeds een leuke naam dus ik leen hem even voor deze lichte, frisse gebakken rijst die ik in de lente maak, als een paar van mijn favoriete groenten in het seizoen zijn, namelijk asperges, erwtjes en daslook.
Kookboek
Het recept 'Gebakken rijst 'primavera'' is afkomstig uit het kookboek...
Vegan JapanEasy
Tim Anderson
Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken, laat zien dat de Japanse keuken in de basis veel plantaardige gerechten kent en dat vegetarische recepten makkelijk te transformeren zijn naar plantaardig door één of twee ingrediënten te vervangen... lees verder
© Good Cook