Pilav met kip en amandelen
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Gevogelte
Ingrediënten
- 700 g ontbeende en ontvelde kippendijen, in repen van 3 cm
- 400 g basmatirijst
- 750 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels ghee
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 400 g gehakte tomaten uit blik
- 1 kaneelstokje
- 4 kardemompeulen, gekneusd
- 4 kruidnagels
- ½ theelepel geraspte citroenschil
- 3 eetlepels gehakte koriander
- 2 theelepels citroensap
- 40 g geroosterd amandelschaafsel
- voor de baharat:
- 1½ eetlepel korianderzaad
- 3 eetlepels zwarte peperkorrels
- 1½ eetlepel kassie
- 1½ eetlepel kruidnagels
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1 theelepel kardemompeulen
- 2 muskaatnoten
- 3 eetlepels paprikapoeder
Voorbereiden
Stamp voor de baharat het korianderzaad, de peperkorrels, kassie, kruidnagels, het komijnzaad en de kardemompeulen in een vijzel tot poeder (u kunt hiervoor ook een specerijenmolen gebruiken). Rasp de muskaatnoten en voeg dit poeder met het paprikapoeder toe aan het specerijenmengsel. Meng goed.
Meng de kip en 1 eetlepel baharat in een grote kom, dek deze af met plasticfolie en zet hem 1 uur in de koelkast. Doe intussen de rijst in een grote kom, giet er koud water over en laat de rijst minstens 30 minuten weken. Spoel de rijst schoon tot het water helder blijft; giet de rijst af en zet hem weg.
Bereiden
Breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat de bouillon zachtjes koken. Verhit intussen de ghee in een grote pan met dikke bodem op matig vuur en bak de ui en knoflook in 5 minuten zacht en goudbruin. Voeg de kip en het kurkumapoeder toe en bak de kip in 5 minuten bruin. Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten.
Voeg de tomaten, bouillon, het kaneelstokje, de kardemompeulen, kruidnagels, citroenrasp en 1 theelepel zout toe. Roer goed en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en dek de pan af. Laat het geheel 20 minuten sudderen, tot de bouillon opgenomen en de rijst gaar is. Haal de pan van het vuur en laat hem afgedekt 10 minuten staan.
Roer de koriander, het citroensap en de amandelen erdoor. Breng op smaak en serveer.
Extra benodigd
Vijzel, plasticfolie
Baharat
Baharat is een aromatisch specerijenmengsel uit de Arabische keuken dat gerechten zoals soep, viscurry en tomatensaus een vollere smaak geeft. Baharat kunt u in een luchtdicht afgesloten doos 3 maanden op een koele, droge plek bewaren. Gebruik het in stoofschotels, wrijf er vis mee in of voeg wat zout toe en wrijf er lamsbout mee in.
Kookboek
Het recept 'Pilav met kip en amandelen' is afkomstig uit het kookboek...
Hoofdgerechten
diverse auteurs
'Hoofdgerechten' biedt een enorme variatie aan gerechten voor elke gelegenheid: van snelle dagelijkse maaltijden, makkelijke ovenschotels voor het week... lees verder
© De Lantaarn