Risotto carbonara

1 persoon
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 100 g pancetta, in blokjes van 1 cm, of spekreepjes
  • 80 g arboriorijst
  • 350 ml water
  • 1 ei, plus 1 eidooier
  • 35 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 15 g boter, koud

Bereiden

Doe de pancetta in een koude steelpan en zet die op middelhoog vuur. Bak 8 minuten tot de pancetta goudkleurig en krokant is en een deel van het vet is vrijgekomen. Zijn de blokjes krokant, schep dan een paar lepels uit de pan en bewaar die om straks over de risotto te scheppen. Voeg de droge rijst toe en bak die ongeveer 2 minuten in het vet. 

Voeg langzaam steeds wat water toe, ongeveer 100 ml per keer, en roer veel. Voeg pas meer water toe als de vorige hoeveelheid is geabsorbeerd. Klop intussen in een kom het ei, de dooier, parmezaan en flink wat zwarte peper door elkaar.

Na ongeveer 18 minuten is de rijst bijna gaar. Laat koken tot de rijst iets minder vloeibaar is dan je wilt. Is al het water geabsorbeerd, haal de pan dan van het vuur en roer de risotto 2 minuten door, tot hij wat is afgekoeld. 

Schep na 2 minuten 1 lepel risotto bij het ei-kaasmengsel en roer door elkaar. Hiermee temper je de eieren en voorkom je dat je roerei krijgt. Voeg het eimengsel toe aan de pan risotto en roer goed. Zet de pan terug op laag tot matig vuur en verhit 2-3 minuten, tot de risotto romig is en langzaam van een lepel af valt (niet te vloeibaar en zeker niet te dik). Roer er ten slotte de koude boter door tot die is gesmolten.

Breng eventueel op smaak met zout (de parmezaan en pancetta zijn ook al zout). Dien op met wat extra zwarte peper en schep de bewaarde pancetta erover.

Opmerking

Als je door dit boek bladert, lijkt het wel alsof ik probeer voorgoed verbannen te worden uit Italië omdat ik de klassiekers voor mijn eigen plezier, en hopelijk dat van jou, aanpas. Maar ik denk heel optimistisch dat een grote schep van deze risotto die zonde weer goedmaakt omdat dit echt zo fijn is om te eten. Een zijdezachte carbonara voert de lijst met comfortfood aan, maar ik geloof dat maximale troost alleen gehaald kan worden uit iets wat je met een lepel eet en aan dat criterium voldoet spaghetti helaas niet. Maar vrees niet: mijn risotto carbonara is tegelijk zijdezacht, machtig en oplepelbaar. Misschien dat we hier een winnaar hebben.

Kookboek

Het recept 'Risotto carbonara' is afkomstig uit het kookboek...

Eén pan, één portie

In 'Eén pan, één portie' laat online culinair fenomeen Eleanor Wilkinson zien dat je als solokok niet beperkt bent tot soep of drie dagen lang kliekjes. Ze heeft dé oplossing voor iedereen die in het op gezinnen en stellen gerichte culinaire

... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Risotto tips