Risotto met garnalen en zeekraal van Rick Stein

4 personen
bereiden

waardering 7,8obv 15 waarderingen

Ingrediënten

  • 750 g ongepelde. gekookte roze garnalen of Noord-Atlantische garnalen
  • 100 g zeekraal, uitgezocht en gewassen
  • 75 g boter
  • ½ ui, gehakt
  • 1¼ liter visbouillon
  • stukje foelie
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 350 g risottorijst
  • 125 ml droge witte wijn
  • 25 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiden

Pel de garnalen en zet ze opzij, bewaar de schalen. Breek de stugge steeltjes van de zeekraal, gooi die weg en breek de rest in stukjes van 2½ cm.

Smelt 25 g van de boter in een grote pan, doe de uitjes erbij en fruit ze 5 minuten tot ze zacht en lichtbruin zijn. Doe de garnalenschalen erbij, bak die 3-4 minuten, voeg de bouillon en de foelie toe en breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en houd de bouillon 20 minuten tegen de kook aan. Giet de bouillon door een zeef in een schone pan en druk met de achterkant van een soeplepel zoveel mogelijk vocht door de zeef. Houd de bouillon op laag vuur tegen de kook aan.

Laat de rest van de boter smelten in een grote pan. Doe de sjalotjes en knoflook erbij en smoor ze een paar minuten. Schep de rijst erdoor zodat op alle korrels een filmpje boter komt. Schenk de wijn erbij en laat het mengsel onder constant roeren koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Schep er een soeplepel bouillon bij en blijf roeren tot ook die geabsorbeerd is. Roer dan een volgende schep bouillon door de rijst. Ga zo, constant roerend, door tot alle bouillon op is en de rijst gaar, maar nog wel een beetje al dente is. Dit neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Doe vlak voor de risotto gaar is de zeekraal in een pan kokend water, laat 1 minuut koken en giet de groente af. Roer de garnalen, Parmezaanse kaas en zout en peper naar smaak door de risotto. Zet 1 minuut op het vuur om door te warmen en roer er op een handje na alle zeekraal door. Verdeel de risotto in vier warme kommen en garneer ze met de rest van de zeekraal.

Kookboek

Het recept 'Risotto met garnalen en zeekraal van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Verse vis

Wellicht de beste en meest overzichtelijke gids voor het bereiden van vis, schaal- en schelpdieren. Dit fraaie, luxe boek bestaat uit drie delen: in deel 1 worden de... lees verder

© Tirion Uitgevers

Risotto tips

Reacties op dit recept

  • Joan Luxe ogend gerecht. Lekker. Garnalen in zijn geheel in zout kokend water gedaan en vervolgens 2.30 minuten gepocheerd. Daarna gepeld. Moet alla minute gemaakt worden. Anders wordt het papperig.