Risotto met pompoen

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 300 g pompoen, in dobbelsteentjes
  • olijfolie
  • 70 g boter
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 300 g risottorijst (liefst Vialone Nano)
  • 50 ml droge witte wijn
  • 1½ liter kippenbouillon
  • 500 g pompoenpuree
  • 2 mespuntjes nootmuskaat
  • 2 mespuntjes kaneelpoeder
  • 80 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Bak de blokjes pompoen 2 minuten in een klein beetje olijfolie en 20 g boter in een pan.

Bak de gehakte sjalotjes zachtjes in 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Doe de rijst erbij en fruit 2 minuten op hoog vuur, zonder dat de rijst gaat kleuren.

Schenk de wijn erbij, laat verdampen, voeg een soepopscheplepel gloeiend hete bouillon toe, roer goed door en voeg zout toe. Laat op matig vuur verder koken, voeg de pompoenblokjes toe en met kleine hoeveelheden tegelijk de bouillon en roer telkens door.

Voeg na 10 minuten de pompoenpuree en de specerijen toe, blijf er bouillon bij schenken.

Controleer de smaak als de rijst gaar is (reken op ongeveer 16 minuten) en voeg van het vuur 50 g boter en de Parmezaanse kaas toe. Laat 2 minuten staan met het deksel erop.

Variatietip

Voeg van het vuur 2 eetlepels gemixte Cremonamosterd toe en 2 in de mixer verkruimelde bitterkoekjes.

Pompoenpuree

Neem een pompoen van 1½ kg. Snijd hem voor de puree in grote stukken en stoom de pompoen ongeveer 15 minuten, tot hij lekker zacht is. Doe in de mixer (met de schil, als het een biologische is).

Kookboek

Het recept 'Risotto met pompoen' is afkomstig uit het kookboek...

Risotto

Laura Zavan

'Risotto' bevat 34 recepten voor diverse risottogerechten, van klassieke varianten als risotto met asperges en risotto met champignons tot minder... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (15 stemmen)

Risotto recept tips

Reacties op dit recept

  • InekeWat is de beste keuze voor een pompoen voor het recept risotto met pompoen.?

    • BernardEen Hokkaido pompoen is de beste keuze. Dat is de bekende oranje pompoen die je tegenwoordig in (vrijwel) elke supermarkt kunt vinden. Die is niet alleen ideaal voor het maken van pompoenrisotto, maar bijvoorbeeld ook voor het maken van pompoensoep.

    • JanotMet een Hokkaido pompoen kun je prima uit de voeten voor dit recept. Mocht je geen Hokkaido kunnen vinden, dan is de nog beter verkrijgbare Potimarron pompoen een uitstekend alternatief, zowel voor pompoen-risotto als voor pompoensoep.

    reageren