Risotto met pompoen
- 6 personen
- 50 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 300 g pompoen, in dobbelsteentjes
- olijfolie
- 70 g boter
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 300 g risottorijst (liefst Vialone Nano)
- 50 ml droge witte wijn
- 1½ liter kippenbouillon
- 500 g pompoenpuree
- 2 mespuntjes nootmuskaat
- 2 mespuntjes kaneelpoeder
- 80 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiden
Bak de blokjes pompoen 2 minuten in een klein beetje olijfolie en 20 g boter in een pan.
Bak de gehakte sjalotjes zachtjes in 2 eetlepels olijfolie in een pan met een dikke bodem. Doe de rijst erbij en fruit 2 minuten op hoog vuur, zonder dat de rijst gaat kleuren.
Schenk de wijn erbij, laat verdampen, voeg een soepopscheplepel gloeiend hete bouillon toe, roer goed door en voeg zout toe. Laat op matig vuur verder koken, voeg de pompoenblokjes toe en met kleine hoeveelheden tegelijk de bouillon en roer telkens door.
Voeg na 10 minuten de pompoenpuree en de specerijen toe, blijf er bouillon bij schenken.
Controleer de smaak als de rijst gaar is (reken op ongeveer 16 minuten) en voeg van het vuur 50 g boter en de Parmezaanse kaas toe. Laat 2 minuten staan met het deksel erop.
Variatietip
Voeg van het vuur 2 eetlepels gemixte Cremonamosterd toe en 2 in de mixer verkruimelde bitterkoekjes.
Pompoenpuree
Neem een pompoen van 1½ kg. Snijd hem voor de puree in grote stukken en stoom de pompoen ongeveer 15 minuten, tot hij lekker zacht is. Doe in de mixer (met de schil, als het een biologische is).
Kookboek
Het recept 'Risotto met pompoen' is afkomstig uit het kookboek...
Risotto
Laura Zavan
'Risotto' bevat 34 recepten voor diverse risottogerechten, van klassieke varianten als risotto met asperges en risotto met champignons tot minder... lees verder
© Uitgeverij Becht