Risotto stap voor stap (basisrecept risotto)
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 2 eetlepels goede olijfolie
- 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
- 250 g risottorijst, liefst aquarello
- 100 ml witte wijn of Noilly Prat
- 1 liter warme kippenbouillon
- Parmezaanse kaas, geraspt (naar smaak)
- klein klontje boter
- 1 eetlepel mascarpone of crème fraîche
Bereiden
Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan of braadpan en fruit het sjalotje glazig. Voeg de rijst toe en fruit deze even mee. Voeg dan de witte wijn of Noilly Prat toe en laat al roerend verdampen.
Voeg warme kippenbouillon toe tot de rijst net onderstaat. Blijf lichtjes roeren met een spatel: roer niet te hard, dan breek je de rijstkorrel. Voeg, als de rijst droog lijkt te worden, steeds een grote lepel bouillon toe en roer weer door. Als het grootste gedeelte van het vocht is opgenomen, is de rijst gaar. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Haal de pan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe, een klontje boter en de mascarpone of crème fraîche. Laat met het deksel op de pan nog vijf minuten staan. Roer de rijst daarna pas door en breng op smaak met wat fijn zout en peper.
Kookboek
Het recept 'Risotto stap voor stap (basisrecept risotto)' is afkomstig uit het kookboek...
Simple - bistronomie voor thuis
Jeroen de Zeeuw
Chef Jeroen de Zeeuw laat je in zijn kookboek 'Simple - bistronomie voor thuis' zien hoe je thuis kan koken zoals in een hip restaurant. Met verrassend simpele... lees verder
© Kosmos Uitgevers