Risotto met tomaat en basilicum
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg goed rijpe, gesmoorde tomaten
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, geplet
- 1 bosje basilicum
- 12 à 18 kerstomaatjes
- 1 ui, fijngehakt
- 450 g Carnaroli of Arboriorijst
- 1½ liter groentebouillon (of kippenbouillon)
- 60 g koude boter
- 60 g geraspte Parmezaanse kaas
Bereiden
Maak een insnijding in de tomaten, dompel ze 1 minuut in kokend water en koel ze weer af, pel ze, haal de pitjes eruit en snijd ze in stukjes.
Smoor ze 2 minuten in 2 eetlepels olijfolie met een geplet teentje knoflook in een pan. Voeg zout en peper toe en vervolgens de helft van het fijngeknipte basilicum.
Bak de kerstomaatjes op hoog vuur 1 minuut in 1 eetlepel olijfolie.
Bak de gehakte ui 5 minuten zachtjes in 2 eetlepels olijfolie in een pan.
Doe de rijst erbij en roer op hoog vuur 2 minuten door tot de rijst parelmoerachtig wordt.
Schenk er een soepopscheplepel gloeiend hete bouillon bij, en voeg dan de stukjes tomaat toe. Roer met een houten lepel goed door elkaar. Voeg telkens als de bouillon door de rijst is opgenomen weer wat hete bouillon toe.
Draai het vuur na 16 à 18 minuten uit, als de rijst nog al dente is, en roer de boter er in stukjes doorheen, evenals de Parmezaanse kaas en het fijngeknipte basilicum. Laat voor het opdienen 2 minuten staan.
Garneer met de gebakken kerstomaatjes en een paar blaadjes basilicum.
Tip
Als het geen tomatenseizoen is, kun je ze vervangen door tomaten uit blik.
Kookboek
Het recept 'Risotto met tomaat en basilicum' is afkomstig uit het kookboek...
Risotto
Laura Zavan
'Risotto' bevat 34 recepten voor diverse risottogerechten, van klassieke varianten als risotto met asperges en risotto met champignons tot minder... lees verder
© Uitgeverij Becht