Saffraanrisotto uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 1 plukje saffraandraadjes
- 200 ml droge witte wijn
- 900 ml groente- of kippenbouillon
- 2 klontjes boter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 zoete aardappel (ca. 400 g), in kleine blokjes
- 1 gele paprika, in kleine blokjes
- 300 g risottorijst
- 50 g Parmezaanse kaas (stukje), geraspt
- 1 handje platte peterselie, fijngehakt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Laat de saffraandraadjes weken in de wijn. Verwarm de bouillon tot kokend heet.
Verhit een klontje boter in een brede, lage pan die ook in de oven kan. Fruit hierin de ui glazig op laag vuur. Laat de blokjes zoete aardappel en paprika 5 minuten meefruiten.
Voeg de rijst toe en schep 1 minuut goed om op hoog vuur. Blus af met de wijn met saffraan. Giet vervolgens in één keer alle hete bouillon erbij. Doe zout en flink peper erbij. Wacht tot de bouillon weer pruttelt.
Zet de pan zonder deksel 30 minuten in de oven tot het vocht helemaal is opgenomen door de rijst. Roer alles halverwege een keertje goed om.
Meng de Parmezaanse kaas en peterselie samen met een klontje zachte boter door de gare risotto.
Schep op voorverwarmde borden. Maal er wat zwarte peper over. Garneer eventueel nog met wat krullen Parmezaanse kaas.
Tips
(1) De ui moet zacht en glazig worden, maar mag niet verkleuren (laat staan aanbranden). (2) Neem altijd 3x zoveel bouillon (in ml) als risottorijst (in grammen). (3) Heb je geen pan die ook in de oven kan? Fruit de groente dan in een koekenpan en schep na het afblussen met de wijn alles over in een ovenschaal die je hebt voorverwarmd in de oven (wanten aan!). (4) Zet een kookwekker zodat je niet vergeet halverwege te roeren. (5) Bouillon na een half uur nog niet helemaal verdwenen? 5 minuten extra in de oven.
Opmerking
Risotto maken moeilijk? Welnee. En in deze variant al helemaal niet, want dit is de roerloze versie uit de oven. Prachtig zonnig van kleur.
Kookboek
Het recept 'Saffraanrisotto uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met Karin, zónder pakjes & zakjes
Karin Luiten
Weg met al die pakjes en zakjes, koken kun je zelf! Zelfgemaakt is niet alleen veel lekkerder, het hoeft echt niet eens zo veel tijd te kosten. Voor de recepten in dit boek... lees verder
© Nieuw AmsterdamRisotto tips
Reacties op dit recept
- Kees Heerlijk recept, kan haast niet mislukken. Werkelijk smullen.