Slimme paddenstoelenrisotto

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 6 waarderingen

Ingrediënten

  • 350 g arboriorijst
  • 20 g gedroogde porcini
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 biologisch groentebouillonblokje
  • optioneel: ¼ theelepel peperoncinopoeder of cayennepeper
  • 80 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel roomkaas, crème fraîche of slagroom

Bereiden

Doe de rijst in een grote pan water met zout en laat hem 15 minuten koken (je hoeft het water niet eerst aan de kook te brengen voor je de rijst toevoegt). Proef de rijst om te controleren of hij gaar is; de korrels moeten zacht maar nog wel iets stevig zijn.

Week ondertussen de porcini 10 minuten in een kleine kom met 400 ml kokend water. Bak in een koekenpan de ui ongeveer 4 minuten zachtjes in de olie tot hij zacht en glazig is. Neem van het vuur.

Giet de porcini af, vang daarbij het weekvocht op, en hak ze grof. Voeg het verkruimelde bouillonblokje, de porcini en eventueel de peperoncino toe aan de uien. Roer het weekvocht van de porcini erdoor; giet het laatste beetje er niet bij, omdat er wat zand in kan zitten.

Giet de rijst af en doe deze terug in de hete pan. Voeg de porcinisaus toe aan de rijst en meng door elkaar. Roer de parmezaan en de roomkaas, crème fraîche of slagroom erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Tips

Dit gerecht wordt nog lekkerder wanneer je een bouillonblokje met funghi door het porciniweekvocht roert. Deze zijn te koop in Italiaanse delicatessenwinkels. Je kunt de porcini vervangen door 200 g verse champignons. Deze hoef je niet te weken; snijd ze in plakjes en bak ze samen met de uien. De saus heeft dan wel minder smaak, dus voeg meer zout en peper toe of gebruik een bouillonblokje met funghi (zie hierboven). De porcinisaus kan van tevoren worden gemaakt. Wanneer je klaar bent om te eten, hoef je dan alleen nog maar de rijst te koken. De saus blijft een paar dagen goed in de koelkast en kan enkele maanden in de diepvries worden bewaard.

Kookboek

Het recept 'Slimme paddenstoelenrisotto' is afkomstig uit het kookboek...

Simply Italian

'Simply Italian' is een kookboek met de familierecepten van de Chiappa Sisters, van generatie op generatie doorgegeven. De meeste recepten zijn de

... lees verder

© Van Dishoeck

Risotto tips

Reacties op dit recept

  • Rita Ik moet zeggen dat ik hier niks Italiaans aan vind. Risottorijst die eerst lang gekookt wordt, ik moet er niet aan denken. Het zal mijn Italiaanse achtergrond wel zijn. Geef mij maar de "ouderwetse" manier van risotto maken, je weet wel zo'n heerlijke romige.
  • olga Dit heeft absoluut niks te maken met risotto... koken in water? Risotto maak je dus echt even heel anders. Heel lang in Italie gewoond maar deze manier van risotto maken is echt nieuw.
  • G. Los van de discussie over al dan niet echte risotto: paddenstoelenbouillonblokjes kun je gewoon bij AH kopen (eigen merk).
  • Gerard Ik ben veel goede en uiterst smakelijke recepten tegen gekomen, helaas, is dit geen aanrader.
  • Gustav Dit heeft echt niets te doen met een risotto en ik kan me niet voorstellen dat veel Italianen op die manier klaarmaken.