Maki sushi: Californiërol
- 24 stuks
- 20 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Japans
- Vis
Ingrediënten
- 1 portie sushirijst (zie 'sushirijst maken' onderaan het recept)
- 1-2 grote stukken vlees uit de poten van king crab, of 6 krabsticks
- 1 avocado, gepeld en de pit verwijderd
- 2 vellen nori, overdwars doormidden gesneden
- 4 eetlepels tobiko-viseitjes, of sesamzaadjes, licht geroosterd
- 1 bosje bieslook
- 2 eetlepels mayonaise, desgewenst
- voor erbij
- ingemaakte gember
- shoyu (Japanse sojasaus)
- wasabi
- voor het azijnwater
- 250 ml water
- 2 eetlepels rijstazijn
Bereiden
Maak de sushirijst. Bereid intussen de ingrediënten voor de vulling voor. Snijd het krabvlees in de lengte doormidden of in vieren, afhankelijk van hoe dik de stukken zijn, voor 4 vulpendikke staafjes. Snijd krabsticks in de lengte doormidden. Snijd de avocado in de lengte in 8 plakken.
Bevochtig de handen met azijnwater. Maak een rol van een kwart van de rijst en spreid de rijst uit tot een bed rijst. Strooi er 1 eetlepel tobiko of sesamzaad over. Druk zachtjes aan, zodat de tobiko of sesamzaad op de rijst blijft plakken.
Draai het hele rijstbed om op een met plasticfolie bekleed bamboematje. Schik 2 plakjes avocado met 1 stuk king crab of 3 halve krabstick overdwars in een rij op de rijst. Leg 6-8 sprietjes bieslook langs de avocado en krab, zodat de uiteinden 3-4 cm aan beide uiteinden uitsteken. Smeer bij gebruik van mayonaise ongeveer een halve eetlepel over de ingrediënten.
Til het bamboematje van de nabije kant op en rol in één keer op, waarbij je de vulling in het midden houdt. Neem de Californiërol uit het bamboematje. Herhaal met de overgebleven ingrediënten en maak nog 3 rollen. Snijd elke rol in 6 even grote stukjes. Serveer en geef er schaaltjes ingemaakte gember, shoyu en wasabi bij.
Extra benodigd
Bamboematje (makisu), plasticfolie
Sushirijst maken
Spoel 225 g rijst goed schoon. Ververs het water een paar keer tot het helder blijft. Laat de rijst dan 30 minuten of nog liever 1 uur uitlekken in een vergiet. Door het langzame opnemen van het water zal de rijst mooi melkwit worden.
Doe de rijst in een grote, diepe pan en giet er 250-300 ml water bij. Het water mag niet hoger komen dan een derde van de diepte van de pan. Dek de pan af en breng op middelhoog vuur aan de kook - ca. 5 minuten. Draai het vuur heel laag en schep de rijst met een houten spatel snel van boven naar beneden om. Leg er het deksel weer op en laat 9-10 minuten sudderen op heel laag vuur tot het water is opgenomen, maar er nog steeds belletjes bovenop de rijst ontstaan. Schep de rijst met de spatel losjes om van onder naar boven. Leg er het deksel weer op en laat nog 1 minuut sudderen. Neem van het vuur en zet 10 minuten afgedekt weg.
Als je geen kant-en-klaar gemengde sushi-azijn hebt, roer je in een kom 2 eetlepels Japanse rijstazijn om met 1½ theelepel suiker en ½ theelepel zout tot die zijn opgelost.
Doe de hete rijst over in een houten sushirijst-kuip of een kom die niet van metaal is. Sprenkel er de azijndressing over en vouw met de spatel het azijnmengsel door de rijst zonder te roeren. Laat de rijst bij het omscheppen snel afkoelen met een waaier. Maak er zodra hij genoeg is afgekoeld sushi mee.
Opmerking
De bereidingstijd van dit recept is exclusief de bereiding van de sushirijst.
Kookboek
Het recept 'Maki sushi: Californiërol' is afkomstig uit het kookboek...
Sushi
Emi Kazuko
Met de verrassende recepten in dit boek wordt sushi maken een feest. Hier vind je sushi met allerlei makkelijk te krijgen ingrediënten. 'Sushi' staat boordevol heerlijke... lees verder
© Good Cook