Fattoush met abrikozen, halloumi en pittige honing
bereiden
Ingrediënten
- 2 pita's
- zonnebloemolie
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 12 dunne plakjes halloumi
- 4 abrikozen, in kwarten
- 2 kroppen baby romaine sla, in repen gesneden
- 10 radijsjes, in kwarten
- 20 cherrytomaten, gehalveerd
- 4 kleine komkommers, in halve maantjes
- 4 snoeppaprika's, in halve maantjes
- 100 g groene aspergetips, geblancheerd en gehalveerd
- 15 g verse munt, fijngehakt
- 15 g verse peterselie, fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- sap van 1 biologische citroen
- 1 eetlepel sumak
- 4 eetlepels pittige honing (zie onderaan het recept)
Bereiden
Snijd de pita's helemaal open zodat je 4 dunnere pita's hebt. Knip of snijd ze vervolgens in driehoeken. Verwarm een klein laagje zonnebloemolie op middelhoog vuur in een grote koekenpan. Bak, zodra de olie heet is, de stukken pita in delen krokant en goudbruin. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier en breng op smaak met peper, zout en gedroogde oregano. Dat is niet traditioneel, maar samen met de halloumi en abrikoos krijgt het een Griekse twist.
Voeg in dezelfde pan weer een beetje olie toe en bak de halloumi knapperig. Keer ze om als ze goudbruin zijn en voeg de kwarten abrikozen toe. Bak even mee en laat de abrikozen karamelliseren.
Verdeel de gesneden groenten en kruiden over een grote saladeschaal en voeg de olijfolie, citroensap, sumak en peper en zout toe. Hussel alles door elkaar. Voeg daarna de halloumi, abrikozen en gebakken pita toe. Maak af met de pittige honing.
Pittige honing
Verwarm 50 g honing met ½ grote rode of 1 kleine gele peper (zaadjes verwijderd, in dunne ringen) in een klein pannetje gedurende 10 minuten op laag vuur. Voeg als laatste 1 eetlepel wittewijnazijn toe en zet het vuur uit. Bewaar in een (weck)potje. De honing kun je in allerlei salades gebruiken, maar is ook fantastisch op een tosti of gedrizzeld over gebakken of gefrituurde kip. Belangrijk: als je de pittige honing meteen gebruikt kun je de ringen pepers erbij opscheppen, maar proef eerst even voordat je alles over je salade giet. Hoe langer je de honing laat staan, hoe pittiger deze wordt dus houd dat goed in de gaten.
Fattoush
Fattoush komt van het Arabische woord fatteh. Dat betekent kruimels en staat voor de restjes platbrood of pita die in kleine stukken worden gescheurd en krokant gebakken. Je ziet deze salade veel terug in Libanon, Irak, Israël en Egypte. Oorspronkelijk wordt deze salade gemaakt met knapperige sla, radijs, komkommer, tomaten, verse kruiden en sumak. Ik behoud de traditionele ingrediënten, maar voeg ook groene aspergetips, gedroogde oregano, abrikozen, halloumi en pittige honing toe. Het is dus geen echte fattoush. De combinatie van de zoete abrikozen tussen al die frisse smaken en dat zoute knappertje van de halloumi is het proberen waard.
Het recept 'Fattoush met abrikozen, halloumi en pittige honing' is afkomstig uit het kookboek Zin in salade van Bibi Loomans.
© Fontaine Uitgevers.