Fattoushsalade met heirloomtomaten

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 grote platbroden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 kroppen romaine (ook wel: bindsla), in reepjes
  • 600 g heirloomtomaten (van een oud ras, of Roma-tomaten), in onregelmatige stukjes
  • 6 kleine komkommers, in onregelmatige stukjes
  • 200 g radijsjes, in vieren
  • 1 bosje lente-uitjes, in dunne ringen
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • handje bladpeterselie
  • handje muntblaadjes
  • voor de dressing
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel sumak
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • voor het serveren
  • granaatappelmelasse
  • sumak

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 170 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. Bestrijk de platbroden aan beide kanten met de olijfolie. Leg ze 14-16 minuten in de oven, tot ze knapperig en goudbruin zijn; draai ze halverwege de baktijd om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Breek ze dan in stukjes voor in de salade.

Doe de sla, tomaten en komkommers in een grote mengkom. Voeg de radijsjes, lente-uitjes en groene paprika toe; meng alles goed.

Stop alle ingrediënten voor de dressing in een schoon jampotje met een deksel en schud alles 1 minuut goed door.

Houd een paar peterselie- en muntblaadjes apart, voor over de salade. Hak de rest grof. Voeg ze samen met de dressing vlak voor het serveren aan de salade toe en meng alles goed. Schep dan de stukjes platbrood erdoor en verdeel alles over een grote serveerschaal. Bestrooi de salade tot slot met de peterselie- en muntblaadjes. Geef er nog wat granaatappelmelasse en sumak in aparte schaaltjes bij.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

'Deze Midden-Oosterse salade maakt optimaal gebruik van een aantal belangrijke zomerproducten. Knapperig en eenvoudig. Bovendien passen de smaken heel goed bij alles wat er gewoonlijk wordt geserveerd bij Midden-Oosterse maaltijden. Ik denk echter dat dit gerecht op zichzelf een geweldige maaltijdsalade is - het biedt alles wat je nodig hebt.' - Kat Mead

Kookboek

Het recept 'Fattoushsalade met heirloomtomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Super salade

Kat Mead

Van frisse, zomerse salades tot stevige, winterse kommen: in 'Super salade' vind je genoeg inspiratie voor maaltijden waarin de heerlijkste groenten en kruiden centraal staan. Met deze 60 verrassende recepten maak je van salades een doordeweekse feestmaaltijd... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Fattoush recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!