Maleisische fruitsalade van Rick Stein
- 4 personen
- 25 min
- waardering 7,8
- Lunchgerecht
- Oosters
- Vis
Ingrediënten
- 400 g schoongemaakte ananas (ongeveer 1 klein exemplaar)
- ½ komkommer, geschild
- 1 mango
- 2 nashiperen (Japanse peren) of granny smith-appels
- voor de roejakdressing
- 25 g garnalenpasta
- 3 rode bird's eye-chilipepers, in dunne plakjes
- 4 eetlepels tamarindepulp, zonder zaad
- het sap van 2 limoenen
- 125 g donkere palmsuiker
- om te bestrooien
- 1 eetlepel sesamzaad
- 40 g geroosterde pinda's, grof gehakt
Bereiden
Doe de garnalenpasta, de chilipepers, het tamarindepulp, het limoensap en 120 ml water in een minikeukenmachine en maal tot een zo glad mogelijke saus. Schraap het mengsel in een kleine steelpan en voeg de suiker en nog 100 ml water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht pruttelen tot de saus aan de achterkant van een houten lepel hecht. Werk door een zeef in een kom en laat afkoelen. Zet niet in de koelkast, omdat de saus dan te dik wordt.
Rooster het sesamzaad voor de garnering in een droge koekenpan lichtgoudbruin. Doe over in een kom en laat afkoelen.
Maak nu de salade. Snijd de ananas in stukken van 2 cm. Snijd de komkommer overlangs doormidden en dan dwars in plakken van 1 cm dik. Schil de mango en snijd in stukken van gelijke grootte. Schil de nashiperen of appels, verwijder de klokhuizen en snijd in dunne partjes.
Schik het fruit op vier borden en sprenkel er de saus over. Strooi er de pinda's en het sesamzaad over en serveer.
Extra benodigd
Keukenmachine
Opmerking
'We kunnen met recht zeggen dat roejak meer dan enig ander gerecht westerlingen in Maleisië overrompelt. Wij moeten wennen aan het idee van een salade van vers fruit met een dressing van chilipeper en limoen waarin ook nog eens garnalenpasta zit. Zelf ben ik een groot liefhebber van fruit en chilipeper sinds ik eens een zak sinaasappelpartjes met chilipoeder kocht bij een Azteekse ruïne in Mexico. En een beetje garnalenpasta op de achtergrond intrigeert me ook. De saus is heel zoet maar heeft net een aangenaam zure toets door de limoen en tamarinde. Je moet de salade niet zien als dessert, maar meer als iets voor de lunch of misschien bij kip van de barbecue.' - Rick Stein
Kookboek
Het recept 'Maleisische fruitsalade van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...
Rick Stein ontdekt de Oriënt
Rick Stein
'Rick Stein ontdekt de Oriënt' is een ambitieuze zoektocht naar de authentieke oosterse keuken, buiten de gebaande paden en toeristische trekpleisters... lees verder
© Kosmos Uitgevers