Kipsalade met kumquats, knoflook, boerenkool en avocado

4 personen
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 8 kippendijen zonder bot
  • 8 teentjes zwarte knoflook, in plakjes
  • 8 kumquats, ongeschild, in dunne plakjes
  • 2 theelepels verse rozemarijn (of verse tijm of oregano of een mengsel)
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels avocado-olie (of olijfolie of zonnebloemolie)
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 200 g boerenkool, harde stengels en nerven verwijderd
  • 2 avocado's
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 komkommer, uiteinden verwijderd, in dunne plakjes

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 4).

Leg de kippendijen samen met de knoflook, kumquats, rozemarijn en zonnebloempitten in een braadslee. Besprenkel het geheel met de avocado-olie en 2 eetlepels water en breng het op smaak met peper en zout. Hussel alles door elkaar. Braad de kippendijen, onder af en toe keren, 30-40 minuten in de oven, tot ze gaar zijn en van buiten goudbruin en knapperig. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Snij dan elke kippendij in vier of vijf plakken.

Terwijl de kip in de oven staat, laat je de ui 10 minuten in koud water weken. Laat hem dan uitlekken.

Blancheer of stoom de boerenkoolbladeren ondertussen 3 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet. Wanneer ze voldoende afgekoeld zijn, knijp je er zo veel mogelijk water uit. Scheur de bladeren dan in grove stukken.

Haal het vruchtvlees uit de avocado's en snij het in stukjes. Meng het met het citroensap om verkleuren tegen te gaan.

Meng voor het serveren de boerenkool, ui, komkommer en avocado en spreid het mengsel uit over een serveerschaal. Leg de kip erbovenop en schep tot slot het knoflook-kumquatmengsel uit de braadslee erover.

Tips

Zwarte knoflook is een heerlijke gefermenteerde knoflook die gerechten een diepe, karamelachtige smaak geeft zonder de sterke nasmaak van rauwe knoflook. Zwarte knoflook is steeds gemakkelijker te krijgen, bij toko's, delicatessenwinkels of online, maar als je geen zwarte knoflook kunt vinden, kun je ook de gewone variant gebruiken. De kumquats geven dit gerecht een licht bittere smaak omdat je ze met schil en al verwerkt; vervang ze eventueel door heel dungesneden citroenen, mandarijnen of sinaasappels.

Kookboek

Het recept 'Kipsalade met kumquats, knoflook, boerenkool en avocado' is afkomstig uit het kookboek...

Sensationele salades

Chef Peter Gordon's salades met groente, granen, kaas, vlees of vis zijn stuk voor stuk een feest voor de zintuigen. De perfecte combinaties van smaken en

... lees verder

© Unieboek Het Spectrum

Kipsalade tips