Kipsalade met sesam

4 personen
voorbereiden
bereiden
wachten

waardering 8,1obv 12 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 400 g kipfilet
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 100 g taugé
  • 4 (Japanse) lente-uien (of jonge prei), in ringetjes
  • 7 g verse korianderblaadjes
  • voor de sesamsaus
  • 6 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels mirin
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker
  • ½ eetlepel rijstazijn
  • 1-2 theelepels chilipasta

Voorbereiden

Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Snijd de stukken in repen van 6 cm lang en leg de repen op een bord. Bestrooi ze met zeezout en laat ze 30 minuten uitlekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.

Bereiden

Bestrijk de kipfilets met wat olie en gril ze ca. 20 minuren op een gietijzeren grillplaat of in een grillpan. Keer ze daarbij geregeld om. Ze moeten goudbruin en gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en snijd ze dan in reepjes.

Verdeel de repen komkommer en de taugé over vier borden en leg daarop de reepjes kipfilet.

Rooster voor de saus eerst het sesamzaad in een droge koekenpan. Maal het in een vijzel of suribachi (Japanse vijzel) met een stamper grof. Houd de helft ervan apart en vermaal de rest tot een pasta.

Schep de sesampasta in een afsluitbaar potje. Voeg 60 ml water, de sojasaus, de mirin, de suiker, de rijstazijn en de chilipasta roe. Schud het potje stevig en schenk het mengsel zodra het een gladde saus is geworden in een steelpannetje. Kook de saus 3 minuten, draai het vuur dan lager en laat de saus nog 5 minuten pruttelen en iets indikken. Wordt de saus te dik, roer er dan nog 2 eetlepels water door.

Schenk de sesamsaus over de salade en strooi de uiringetjes, de korianderblaadjes en het bewaarde grof gemalen sesamzaad erover.

Extra benodigd

Grillplaat of grillpan, vijzel

Kookboek

Het recept 'Kipsalade met sesam' is afkomstig uit het kookboek...

Basic Japans

'Basic Japans' is de perfecte introductie in de beginselen en hoogtepunten van de Japanse keuken. Het bevat meer dan 60 heerlijke recepten voor sushi, tempura

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Kipsalade tips

Reacties op dit recept

  • Mandy Hallo, allemaal. Ik wil u voorbereiden dat het heeeel erg lekker is. Ik heb het met kamp gemaakt en de leerkrachten vonden ons de beste met het koken. Maar dat hadden we natuurlijk nooit gekunt zonder de kipsalade. U moet het echt een keertje proeven hoor... mmmmm. Veel succes met het maken van de kipsalade.