Kipsalade met sesam
- 4 personen
- 40 min
- waardering 8,1
- Lunchgerecht
- Japans
- Gevogelte
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 400 g kipfilet
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 100 g taugé
- 4 (Japanse) lente-uien (of jonge prei), in ringetjes
- 7 g verse korianderblaadjes
- voor de sesamsaus
- 6 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels mirin
- 1 eetlepel fijne tafelsuiker
- ½ eetlepel rijstazijn
- 1-2 theelepels chilipasta
Voorbereiden
Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Snijd de stukken in repen van 6 cm lang en leg de repen op een bord. Bestrooi ze met zeezout en laat ze 30 minuten uitlekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier.
Bereiden
Bestrijk de kipfilets met wat olie en gril ze ca. 20 minuren op een gietijzeren grillplaat of in een grillpan. Keer ze daarbij geregeld om. Ze moeten goudbruin en gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en snijd ze dan in reepjes.
Verdeel de repen komkommer en de taugé over vier borden en leg daarop de reepjes kipfilet.
Rooster voor de saus eerst het sesamzaad in een droge koekenpan. Maal het in een vijzel of suribachi (Japanse vijzel) met een stamper grof. Houd de helft ervan apart en vermaal de rest tot een pasta.
Schep de sesampasta in een afsluitbaar potje. Voeg 60 ml water, de sojasaus, de mirin, de suiker, de rijstazijn en de chilipasta roe. Schud het potje stevig en schenk het mengsel zodra het een gladde saus is geworden in een steelpannetje. Kook de saus 3 minuten, draai het vuur dan lager en laat de saus nog 5 minuten pruttelen en iets indikken. Wordt de saus te dik, roer er dan nog 2 eetlepels water door.
Schenk de sesamsaus over de salade en strooi de uiringetjes, de korianderblaadjes en het bewaarde grof gemalen sesamzaad erover.
Extra benodigd
Grillplaat of grillpan, vijzel
Kookboek
Het recept 'Kipsalade met sesam' is afkomstig uit het kookboek...
Basic Japans
Jody Vassallo
'Basic Japans' is de perfecte introductie in de beginselen en hoogtepunten van de Japanse keuken. Het bevat meer dan 60 heerlijke recepten voor sushi, tempura... lees verder
© Uitgeverij Terra