Kipsalade met Chinese kool van Rick Stein
- 4 personen
- 40 min
- waardering 7,7
- Hoofdgerecht
- Oosters
- Gevogelte
Ingrediënten
- 750 g kippenpoten en/of borst met bot
- 100 g sjalotjes, heen dun gesneden
- 400 g Chinese kool, zonder kern en het blad heel fijn geraspt
- 100 g taugé
- 1 grote wortel, overdwars gehalveerd en fijngeraspt
- 15 g laksablad of een mengsel van koriander en munt, of Thais basilicumblad, grof gehakt
- 40 g geroosterde pinda's, grof gehakt
- voor de dressing
- 3 eetlepels vissaus
- 3 eetlepels limoensap
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel heel fijn gehakte knoklook
- 2 rode bird's eye-chilipepers, fijngehakt
Bereiden
Doe de stukken kip in een braadpan met 1 theelepel zout en zoveel water dat ze net onder staan. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 20 minuten zacht pruttelen. Laat afkoelen in het kookvocht. Haal de stukken uit de pan en verwijder vel en botten. Verdeel het vlees in lange dunne repen. Bewaar de bouillon voor een ander gerecht.
Doe de sjalotjes in een grote kom, schud er ¼ theelepel zout door en laat ze in 30 minuten zacht worden.
Meng alle ingrediënten voor de dressing.
Doe vlak voor het serveren de kipreepjes bij de gezouten sjalot in de kom, samen met de Chinese kool, taugé, geraspte wortel, kruiden en het grootste deel van de pinda's. Giet de dressing erover, kruid royaal met zwarte peper en schep goed door. Schik de salade mooi op een schaal en strooi er voor het opdienen de rest van de pinda's over.
Opmerking
'Pittige zoetzure salades zoals deze zie je in een of andere vorm overal in Zuidoost-Azië. Deze salade wordt gemaakt met knapperige Chinese kool, hoewel je ook heel dun geraspte witte kool kunt gebruiken. Maaltijden in Zuidoost-Azië bestaan doorgaans slechts uit één gang, samengesteld uit soms vier tot zes aparte gerechtjes: altijd rijst, een curry, een roerbakschotel, een warm groentegerecht en wat ingemaakte groenten en hopelijk een salade zoals deze. Ik zeg hopelijk, omdat ik altijd selecteer op dit element - ik ben er dol op. Het klassieke kruid voor deze salade is het langstelige rau ram, bij ons bekend als laksablad, dat verkrijgbaar is bij oosterse winkels. Zelf had ik lang een pol in mijn tuin staan tot een strenge winter het kruid de das om deed. Als je het niet kunt vinden, is een combinatie van Thais basilicum of koriander met munt een goed alternatief.' - Rick Stein
Kookboek
Het recept 'Kipsalade met Chinese kool van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...
Rick Stein ontdekt de Oriënt
Rick Stein
'Rick Stein ontdekt de Oriënt' is een ambitieuze zoektocht naar de authentieke oosterse keuken, buiten de gebaande paden en toeristische trekpleisters... lees verder
© Kosmos Uitgevers