Lepelsalade van tomatenblokjes, walnoot en sumak
bereiden
Ingrediënten
- 6 rijpe tomaten
- 1 rode ui, gepeld
- 1 bosje munt
- ½ bosje bladpeterselie
- 115 g walnoten
- 3 groene puntpaprika's (of 1 groene paprika)
- 1 groene chilipeper
- 1 eetlepel sumak (o.a. Turkse winkel)
- 2 eetlepels granaatappelmelasse (o.a. Turkse winkel)
- 60 ml olijfolie
- 1 theelepel appelazijn
- 150 g granaatappelpitjes
Bereiden
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de witte kern en snijd in heel kleine blokjes. Snipper de rode ui fijn. Pluk de muntblaadjes en de bladpeterselie, hak de blaadjes fijn en gooi de takjes weg. Hak de walnoten fijn. Halveer de puntpaprika's en de chilipeper, verwijder de zaadjes en de steeltjes en hak fijn. Doe alle gesneden ingrediënten in een slakom.
Meng de sumak met de granaatappelmelasse, de olijfolie, de azijn en 1 theelepel zout, schenk over de salade en hussel alles door elkaar. Strooi de granaatappelpitjes erover en serveer.
Opmerking
Deze salade wordt in heel Turkije met kebaps geserveerd en kan met een lepel worden gegeten. Het is niet meer dan een fijngehakte salade, waarbij de tomatenblokjes niet groter zijn dan de granaatappelpitjes, maar je ziet het op menukaarten in Istanbul als de beroemde Gavurdaðsalade (kennelijk vernoemd naar een berg in Zuidoost-Anatolië).
Kookboek
Het recept 'Lepelsalade van tomatenblokjes, walnoot en sumak' is afkomstig uit het kookboek...
Anatolië
Somer Sivrioglu & David Dale
Met dit rijk geïllustreerde kookboek ontdek je de avontuurlijke Turkse keuken. Somer Sivrioglu en David Dale beschrijven en tonen 140 traditionele en eigentijdse... lees verder
© Good Cook