Salade met gegrilde perzik, burrata en basilicum
bereiden
Ingrediënten
- 3 perziken, ontpit, in kwarten
- olijfolie extra vierge
- 1 bol burrata, op kamertemperatuur
- 2 eetlepels vers citroensap
- 2 eetlepels pittige honing (zie onderaan het recept) of 2 eetlepels honing met 1 theelepel chilivlokken
- 15 g basilicum
Bereiden
Verhit een grillpan. Besmeer de perzikkwarten in met wat olijfolie en gril ze aan alle kanten tot ze donkere strepen hebben.
Verdeel de gegrilde perziken over een saladeschaal en scheur de burrata in stukken erover. Maak af met 2 eetlepels olijfolie, het citroensap, peper en zout, pittige honing en verse basilicum. Geen zin om de pittige honing te maken? Drizzle dan gewone honing over de salade en voeg de chilivlokken toe.
Pittige honing
Verwarm 50 g honing met ½ grote rode of 1 kleine gele peper (zaadjes verwijderd, in dunne ringen) in een klein pannetje gedurende 10 minuten op laag vuur. Voeg als laatste 1 eetlepel wittewijnazijn toe en zet het vuur uit. Bewaar in een (weck)potje. De honing kun je in allerlei salades gebruiken, maar is ook fantastisch op een tosti of gedrizzeld over gebakken of gefrituurde kip. Belangrijk: als je de pittige honing meteen gebruikt kun je de ringen pepers erbij opscheppen, maar proef eerst even voordat je alles over je salade giet. Hoe langer je de honing laat staan, hoe pittiger deze wordt dus houd dat goed in de gaten.
Opmerking
Dit gerecht is zo simpel, dat het eigenlijk geen recept is. Wat deze salade lekker maakt is kwaliteit. Dus investeer in lekkere, rijpe maar geen overrijpe perziken als ze perfect in het seizoen zijn, goede kwaliteit burrata, verse basilicum en goede extra vierge olijfolie.
Het recept 'Salade met gegrilde perzik, burrata en basilicum' is afkomstig uit het kookboek Zin in salade van Bibi Loomans.
© Fontaine Uitgevers.