Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 2 eetlepels sumak
- sap van 1 biologische citroen
- 20 g pompoenpitten
- 20 g zonnebloempitten
- ¼ watermeloen, geschild, in blokjes
- ½ cantaloupe meloen, geschild, pitten verwijderd, in blokjes
- ½ komkommer, in halve maantjes
- 1 avocado, geschild, gehalveerd, ontpit en in plakken
- 1 theelepel chilivlokken
- 70 g feta
- 15 g munt of citroenverbena
- optioneel: Oost-Indische kers en eetbare bloemen
Bereiden
Meng de uienringen in een bakje met de sumak en het sap van ½ citroen. Breng op smaak met grof zeezout en zet even weg.
Rooster in een droge koekenpan de pompoen- en zonnebloempitten en breng op smaak met peper en zout. Meng de meloen, komkommer, avocado en chilivlokken door elkaar. Pers het sap van de andere citroenhelft hierover uit. Voeg de ui, inclusief het sap, toe en verkruimel de feta over de salade. Maak af met de geroosterde pitten en munt of citroenverbena.
Opmerking
Wanneer het zó heet is dat je er niet aan moet denken boven de hete pannen te moeten staan of überhaupt aan eten (voor mij een onbekend gevoel), dan is dit dé salade die er altijd in gaat. Licht, verfrissend, met een pitje en vooral lekker snel op tafel. Ik vul deze salade nog aan met Oost-Indische kers en eetbare bloemen uit de moestuin, maar die kun je ook vervangen door rucola of waterkers uit de supermarkt.
Het recept 'Hittegolfsalade met meloen, komkommer, avocado, feta en sumak-ui' is afkomstig uit het kookboek Zin in salade van Bibi Loomans. © Fontaine Uitgevers