Rijstsalade met eend en sinaasappel
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,5
- Lunchgerecht
- Overige keukens
- Gevogelte
Ingrediënten
- 300 g zwarte rijst
- 200 g diepvriesdoperwten, ontdooid
- 4 handsinaasappels
- 80 g hazelnoten, grof gehakt
- 2 eendenborstfilets
- 75 g waterkers
- voor de dressing
- 1 eetlepel roomboter
- 1 handsinaasappel, gehalveerd
- 2 cm verse gember, geraspt
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels rijstazijn
Bereiden
Kook de zwarte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer de doperwten erdoor.
Schil intussen de sinaasappels (behalve die voor de dressing) en snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
Verhit voor de dressing de roomboter in een kleine koekenpan op middelhoog vuur en rooster de gehalveerde sinaasappel, met de snijkant naar beneden, 8 minuten tot hij gekaramelliseerd is. Knijp de sinaasappel uit boven een kommetje, voeg de gember, olijfolie en rijstazijn toe en klop tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de hazelnoten 5 minuten. Haal uit de pan en zet apart. Laat de koekenpan afkoelen.
Snijd de vetkant van de eendenborstfilets kruislings in. Bestrooi de filets rondom met zout en peper. Leg de eendenborstfilets op de vetkant in de koude koekenpan en zet de pan op middelhoog vuur. Bak de eendenborstfilets zonder ze te bewegen 5-6 minuten, tot ze aan de onderkant krokant zijn. Draai de filets om en bak nog 7 minuten.
Leg de filets op een bord onder aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten en snijd daarna in plakjes.
Meng de waterkers en de sinaasappelpartjes door de zwarte rijst. Verdeel de salade over 4 borden. Verdeel de plakjes eendenborstfilet erover, bestrooi met de hazelnoten en schep de dressing over de salade.
Extra benodigd
Aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Rijstsalade met eend en sinaasappel' is afkomstig uit het kookboek...
30 receptkaarten - Salade
Diverse auteurs
Met de 30 receptkaarten uit 'Salade' maak je de allerlekkerste salades klaar. Ontdek salades met pit, extra crunch, een lekker zuurtje, salades met vis, vlees of alleen met veggies - er is voor ieder wel wat wils... lees verder
© Uitgeverij Becht. Beeld: Saskia Lelieveld