Broodje Niçoise met ei en zwarte olijvenmayonaise

2 personen
bereiden

waardering 9obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 4 eieren (L)
  • 40 g zwarte olijven op olie
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1 teen knoflook
  • 2 stokbroden (ieder 25 cm lang)
  • 190 g tonijn op olie van goede kwaliteit
  • 1 rijpe middelgrote tomaat
  • 2 eetlepels rode- of wittewijnazijn
  • 15 g basilicumblaadjes
  • 2 handenvol naturel chips

Bereiden

Breng een pan met water aan de kook. Laat met een schuimspaan voorzichtig de eieren in het water zakken. Zet de kookwekker op 9 minuten. Vul intussen een middelgrote kom met ijs en water. Leg de eieren, zodra ze gekookt zijn, in het ijsbad en laat ze minstens 5 minuten liggen om het kookproces te stoppen.

Duw met de onderkant van een maatbeker of glazen pot op de olijven en verwijder de pitten. Hak de olijven fijn en roer ze in een kleine kom door de mayonaise. Rasp de knoflook boven de olijvenmayonaise en meng goed. Het is niet nodig om deze mayonaise op smaak te brengen, aangezien zwarte olijven op olie van zichzelf al zeer zout zijn.

Snijd de stokbroden in de lengte doormidden en pluk een beetje brood uit beide helften om ze iets uit te hollen, zodat er ruimte is voor het beleg.

Giet de olie uit het blik tonijn op olie.

Snijd de tomaat in plakken van ongeveer ½ cm dik. Breng de plakken op smaak met zeezout en zwarte peper en leg ze op keukenpapier om uit te lekken (geen drassig broodje!) Veeg de snijplank schoon en droog.

Besmeer de 4 stokbroodhelften met mayonaise en verdeel hierbij de mayonaise evenredig. Leg op de onderste helft van de stokbroden de plakjes tomaat.

Pel de eieren. Scheur ieder ei in stukken en leg ze op het brood. Plet met een vork de eieren zodat ze gelijkmatiger over het brood worden verdeeld. Breng de eieren op smaak met zeezout en zwarte peper.

Verdeel de tonijn in vlokken en leg ze in een egale laag op de eieren. Sprenkel 1 eetlepel rodewijnazijn over de tonijn op ieder broodje.

Bestrooi ieder broodje met basilicumblaadjes en een handvol naturel chips. Leg de bovenste helft van het stokbrood hierop. Duw flink op de broodjes om alles samen te persen.

Wikkel de broodjes in bakpapier of aluminiumfolie om ze netjes bij elkaar te houden, en snijd ieder broodje in tweeën, voordat je ze serveert.

Extra benodigd

Bakpapier of aluminiumfolie

Opmerking

Dit was oorspronkelijk bedoeld als een salade Niçoise en mijn poging om een frisse blik te werpen op de geliefde Franse klassieker met tonijn, olijven, aardappel en ei. Ik besefte al snel dat de Niçoise als salade perfect en uniek is en dat ik het recht niet heb om te proberen hem te verbeteren. Als je echter dezelfde smaken bij elkaar neemt en ze opnieuw schikt in de vorm van een broodje (zoals de Franse pan bagnat), dan heb ik een goede reden om me ermee te bemoeien. Wat je ook doet, schaf tonijn uit blik aan van de beste kwaliteit die je kunt vinden en zorg ervoor dat hij op olie is voor de beste smaak. De gekookte eieren worden exact 9 minuten gekookt, wat betekent dat ze net niet hardgekookt zijn (lees: NIET te droog), en perfect zijn voor een broodje dat al een behoorlijk natte vulling heeft.

Kookboek

Het recept 'Broodje Niçoise met ei en zwarte olijvenmayonaise' is afkomstig uit het kookboek...

Kook dit boek

'Kook dit boek' is een door en door modern kookboek om een betere, inventieve en creatieve thuiskok te worden en biedt smaakvolle gerechten die iedereen kan maken. Molly Baz geeft een opwindende spoedcursus in de basisprincipes van koken

... lees verder

© Good Cook

Salade niçoise tips