Thaise larb met varkensgehakt en zomerse kruiden
bereiden
Ingrediënten
- 2 eetlepels kleefrijst
- 1 eetlepel arachideolie
- 4 sjalotjes, in ringen
- 250 g varkensgehakt
- 1 stengel citroengras, in ringetjes
- 6 kaffirlimoenblaadjes, in dunne reepjes
- 2 kleine rode rawits, in dunne ringetjes
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- sap van 1 limoen
- 1 eetlepel vissaus
- 2 kroppen romainesla
- 1 bosje korianderblaadjes
- 1 bosje Thaise basilicumblaadjes of gewone basilicumblaadjes
- 1 bosje muntblaadjes
- 1 pot rawit-gemberdressing (zie onderaan het recept)
Bereiden
Verhit een grote wok op hoog vuur, voeg de kleefrijst toe en rooster 10 minuten, of tot de kleefrijst helemaal goudbruin is. Haal de kleefrijst uit de wok en maal in een vijzel tot een grof poeder.
Voeg de arachideolie toe aan de wok en bak de sjalotjes 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg het varkensgehakt, citroengras, de kaffirlimoenblaadjes, rawits en knoflook toe en bak nog 10 minuten op hoog vuur. Schud alles regelmatig om. Voeg de tot poeder gemalen kleefrijst, het limoensap en de vissaus toe. Proef en voeg indien nodig zout toe.
Pluk de blaadjes van de kroppen romainesla, leg op een schaal en verdeel het varkensgehakt over de slabakjes. Bestrooi met de verse kruiden en serveer met de rawitgemberdressing om de bakjes in te dopen.
Extra benodigd
Vijzel
Rawit-gemberdressing (pot van 250 ml)
Stamp 2 teentjes gepelde knoflook en 6 rode rawits in een vijzel fijn. Voeg een geschild en geraspt stuk gemberwortel van 5 cm, 1 theelepel basterdsuiker, 2½ eetlepel vissaus, 3 eetlepels arachideolie en het sap van 2 limoenen toe en meng tot de basterdsuiker is opgelost. Bewaar drie dagen in de koelkast.
Tips
Bak het varkensvlees van tevoren en verwarm het indien gewenst voor het serveren. Je kunt dit ook serveren in blaadjes ijsbergsla als je geen romainesla kunt vinden.
Kookboek
Het recept 'Thaise larb met varkensgehakt en zomerse kruiden' is afkomstig uit het kookboek...
Maaltijdsalades
Emily Ezekiel
Salades saai? Echt niet! Met 'Maaltijdsalades' van Emily Ezekiel geniet je het hele jaar door van smakelijke combinaties die blijven verrassen. Of je nu een doorgewinterde saladefreak bent of af en toe een maaltijdsalade eet.
... lees verder © Good Cook