Salade van gerookte zalm, geroosterde knoflook en appel

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Lunchgerecht
  • Scandinavisch
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 250 g yoghurt
  • 100 ml volle melk
  • een snufje witte peper
  • 500 g warm gerookte zalm
  • ½ rode ui, in dunne plakjes
  • ½ komkommer, in de lengte doormidden gesneden en in dunne plakjes
  • ½ bosje radijsjes, in dunne plakjes, in een kom koud water
  • 1 Granny Smith appel, zonder klokhuis, in dunne plakjes, in een kom aangezuurd water
  • 150 g waterkers of veldsla
  • ½ citroen

Bereiden

Verhit de oven tot 200 °C. Leg de bol knoflook op een bakplaat en rooster hem 20-25 minuten, of tot de randjes bruin beginnen te worden. Knijp de tenen knoflook uit hun jasje in een kom en prak ze met een vork. Voeg de yoghurt, melk en witte peper toe en prak alles goed door elkaar. Proef een likje en voeg naar smaak peper en zout toe.

Trek de zalm in een andere kom in vlokken en hussel er voorzichtig de uitjes, komkommer, uitgelekte plakjes radijs en appel, en de waterkers of veldsla door. Schep de salade op een schaal, sprenkel er de yoghurtsaus over, maak hem af met een kneepje citroensap en ga aan tafel.

Een restje yoghurtsaus blijft in de koelkast een week goed.

Opmerking

De meeste gerookte zalm die je in de winkel koopt - de bekende flinterdun gesneden plakjes - is koud gerookt. Dat wil zeggen dat de vis gedurende lange tijd zonder warmtebron gerookt is. Ik heb persoonlijk liever warm gerookte zalm, die in moten verkocht wordt. De rooksmaak is meestal sterker en het vlees heeft een beetje dezelfde textuur als gebakken zalm. Net als veel andere gerookte vissoorten is ook warm gerookte zalm vanwege de fantastisch intense en zoutige smaak een uitstekende basis voor salades. In dit recept zorgen de pikante yoghurt met geroosterde knoflook en de friszoete, knapperige appel voor het broodnodige contrast.

Kookboek

Het recept 'Salade van gerookte zalm, geroosterde knoflook en appel' is afkomstig uit het kookboek...

De nieuwe Nordic Cuisine

Simon Bajada

'De nieuwe Nordic Cuisine' viert de hedendaagse Scandinavische keuken door de nadruk te leggen op seizoensgebonden recepten voor thuis... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zalmsalade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!