Botersaus Nantais (beurre Nantais)

  • 6 personen
  • 20 min
  • waardering 8,5
  • Sauzen / dips
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 ml droge witte wijn
  • 30 g sjalot, gesnipperd
  • 100 ml crème fraîche
  • 250 g koude boter, in blokjes

Bereiden

Meng de witte wijn en de sjalot in een sauspan en breng tegen de kook aan. Laat 5 minuten inkoken.

Voeg de crème fraîche toe, breng weer aan de kook en laat inkoken tot je een dikke saus hebt. Dit kun je checken door een houten lepel in de saus te dopen. Trek met je vinger een streep over de bolle kant van de lepel. Als je het hout blijft zien is je saus dik genoeg.

Schep de saus in een hittebestendige kom. Breng water in een steelpan aan de kook en zet daar de kom op.

Monteer de saus door er koude blokjes boter doorheen te kloppen. Zorg dat elk blokje boter gesmolten is voor je een nieuwe toevoegt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Passeer eventueel door een zeef.

Wil je de saus later serveren? Laat deze dan afkoelen na het inkoken en monteer de saus pas vlak voor serveren.

Lekker bij: vis, schaal- en schelpdieren. Bewaaradvies: 1 dag in de koeling.

Tip

Bij gebruik bij een visgerecht kun je de helft van de witte wijn vervangen door een vis fond

Opmerking

Het leven berust op toeval, zo ook deze door Clémence Lefeuvre-Praud eind 19e eeuw bedachte beurre Nantais. Ze was eieren en dragon vergeten in haar bearnaisesaus en dit was het resultaat.

Kookboek

Het recept 'Botersaus Nantais (beurre Nantais)' is afkomstig uit het kookboek...

Sausbijbel

Julius Jaspers

Met meer dan 250 recepten en handige tips laat Julius Jaspers in 'Sausbijbel' aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stap-fotografie zien hoe zelf de beste sauzen en smaakmakers maakt. Van BBQ- tot botersauzen en van dressings, olies en... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Dennis Brandsma

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Saus recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!