Kaassaus
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,2
- Sauzen / dips
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- 250 ml melk
- 6 eetlepels gemalen kaas naar keuze
- cayennepeper, paprikapoeder of kerriepoeder
Bereiden
Laat de boter smelten in een steelpannetje op een matig vuur. Voeg de bloem toe en roer met een klopper tot de bloem goed opgenomen is door de boter.
Haal de pan van het vuur en voeg een klein scheutje melk toe. Roer mooi glad.
Zet de pan weer op een zacht vuur en voeg de rest van de melk beetje bij beetje toe onder voortdurend roeren.
Breng aan de kook en laat indikken. Roer er op het einde de gemalen kaas door.
Breng op smaak met cayennepeper, paprikapoeder of kerriepoeder. Kaassaus met cayennepeper of paprikapoeder is een aanrader op vlees en groenten. Maak je vis klaar, kruid je saus dan af met kerriepoeder.
Variatietip
Afhankelijk van de gebruikte kaas krijg je een heel ander soort saus. Verkruimelde roquefort past goed bij groenten. Kies voor emmentaler bij vis. Probeer eens gorgonzola bij pasta. Cheddar is lekker bij toast.
Tip
Als je de saus tevoren maakt en wilt opwarmen, doe dat dan op een heel zacht vuur of in een warmwaterbad. Roer regelmatig om, zodat de saus gelijkmatig warm wordt.
Kookboek
Het recept 'Kaassaus' is afkomstig uit het kookboek...
Heerlijke dips, dressings, tapenades & sauzen
Veronique de Meyer
In dit receptenboek vind je klassiekers als guacamole, olijventapenade, cocktailsaus, mousselinesaus, hollandaise... lees verder
© Standaard Uitgeverij