Surinaamse sambal
bereiden
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 g madame-jeanette
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels azijn
- 2 eetlepels ketjap
- 2 citroenen
- olie, om in te bakken
Bereiden
Snijd de ui, knoflook en peper superfijn.
Bak in een scheutje olie. Voeg de suiker, azijn en ketjap toe. Knijp de citroen uit en voeg het sap toe. Voeg een beetje zout toe en laat 10 minuten op laag vuur koken.
Doe de sambal heet in een gesteriliseerd potje en laat goed afkoelen.
Opmerking
'Wees voorzichtig als je deze sambal maakt, want hij is echt enorm pittig. Deze is voor de diehard peperliefhebber!' - Ramon Brugman
Madame-jeanette
Madame-jeanette is een hete gele peper uit de Surinaamse keuken. De peper scoort hoog op de schaal van Scoville en daarom wordt sambal van de madame-jeanette ook wel duivelse sambal genoemd.
Kookboek
Het recept 'Surinaamse sambal' is afkomstig uit het kookboek...
Masterclass Dips
Ramon Brugman
In 'Masterclass Dips' laat Ramon Brugman met recepten uit meer dan twintig landen zien dat je met dips eindeloos kunt variëren: van bekende klassiekers als tzatziki, mangochutney en baba ganoush tot vernieuwende recepten zoals
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld