Romige aspergesoep met gepocheerde eieren
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8,3
- Voorgerecht
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 600 g dunne groene asperges
- 1 liter groente- of kippenbouillon
- ½ theelepel wittewijnazijn
- 4 grote, heel verse eieren
- 65 g ongezouten boter
- 150 g prei, alleen het witte gedeelte, schoongemaakt en in dunne ringen
- 2 kleine bleekselderijstengels, in dunne plakjes
- 30 g bloem
- 1½ eetlepel slagroom
Bereiden
Spoel de asperges af, breek de houtige uiteinden af en snijd deze in stukken. Doe de uiteinden met de bouillon in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken. Giet af, verwijder de uiteinden en zet de bouillon apart.
Snijd intussen de kopjes van de asperges en halveer in de lengte. Snijd de rest van de asperges in stukken. Breng 2 kleine pannen met licht gezouten water aan de kook. Doe de aspergekopjes in de ene pan en kook in 2 minuten beetgaar. Giet af, spoel af onder koud water en zet apart. Doe de azijn in de tweede pan en zet het vuur lager. Roer met een lepel in het water zodat er een maalstroom ontstaat, breek er een ei in en laat 3 minuten pocheren. Schep het ei met een schuimspaan voorzichtig eruit en leg apart op een vel keukenpapier. Houd het water zachtjes aan de kook en herhaal met de overige eieren.
Smelt 50 gram van de boter in een grote pan, doe de aspergestukjes, de prei en de bleekselderij erbij en laat 10 minuten met een deksel op de pan op laag vuur koken tot de groenten zacht maar niet verkleurd zijn.
Haal het deksel van de pan, roer de bloem erdoor en laat nog een minuut garen. Roer de aspergebouillon erdoor en laat 10 minuten met een deksel op de pan zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Haal van het vuur, laat iets afkoelen en pureer de soep in porties tot een glad mengsel. Schenk de soep door een zeef terug in een schone pan, breng weer zachtjes aan de kook en roer de room erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Smelt de rest van de boter. Laat de eieren weer in het zachtjes kokende water zakken en wacht 30 seconden. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Schep de soep in voorverwarmde kommen en bestrooi met de aspergekopjes. Leg in elke kom een gepocheerd ei, breng op smaak met zout en peper, besprenkel met wat gesmolten boter en serveer.
Kookboek
Het recept 'Romige aspergesoep met gepocheerde eieren' is afkomstig uit het kookboek...
Het Farmhouse Cookbook
Sarah Mayor
'Het Farmhouse Cookbook' neemt je mee naar de melkerij, het erf en de moestuin van het beroemde Yeo Valley, een familieboerderij in het Zuid-Engelse Somerset... lees verder
© Good Cook