Aspergesoep met Stellendamse garnalen
- 4 personen
- 50 min
- waardering 8
- Voorgerecht
- Hollands
- Vis
Ingrediënten
- 1 kg Hollandse asperges (AA kwaliteit)
- 150 g Stellendamse of Hollandse garnalen, gepeld
- 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 1 theelepel citroenrasp
- 200 ml slagroom
Bereiden
Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden toe. Snijd de houtachtige uiteinden er vanaf (ongeveer 2 cm). Snijd de asperges in kleine stukjes van ongeveer 3 cm; leg de topjes even apart.
Kook de aspergestukjes in 1 liter water met wat zout in 20-25 minuten gaar. Kook in een apart pannetje met wat water en zout de aspergetoppen in 5 minuten gaar. Giet de aspergetopjes af en schep ze op een bord.
Meng in een kommetje de aspergetopjes met de garnalen, peterselie, olie en het citroenrasp. Laat het mengsel even marineren.
Pureer met een staafmixer de asperges met het kookvocht. Wrijf de asperges met vocht boven een andere pan met een pollepel door een zeef. Voeg de slagroom toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Schep in vier diepe borden een bergje van het garnalenmengsel. Schenk de soep in een grote voorverwarmde soepterrine. Schep de soep aan tafel in de borden.
Extra benodigd
Staafmixer, zeef
Opmerking
'Deze aspergesoep past perfect in een zomers (asperge)menu. Door de soep op het laatste moment stevig te mixen met een staafmixer, in de kommen te scheppen en er een toef half geslagen room op te leggen, maak je een heel culinaire 'cappuccino van asperges'. - Yolanda van der Jagt
Kookboek
Het recept 'Aspergesoep met Stellendamse garnalen' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker Hollands
Yolanda van der Jagt
In 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem kunt maken, geïnspireerd... lees verder
© Mo'Media. Beeld: Sven Benjamins