Mexicaanse bonensoep met tortillachips
bereiden
Ingrediënten
- 1 klein blikje maïs (eventueel) (niet bij maïsallergie)
- 1 blik rode bonen
- 1 blik zwarte bonen
- 2 eetlepels olie
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 wortelen, in stukjes
- 1 kleine rode paprika, in blokjes
- 250 g glutenvrij gehakt (eventueel)
- ¼ theelepel gemalen komijn (eventueel)
- ¼ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel chilipoeder
- 2 biologische bouillonblokjes (kip of groente)
- restje gekookte rijst (eventueel)
- 2 tot 5 theelepels citroensap
- chilisaus of 'hot sauce' (eventueel)
- 1 rijpe avocado
- enkele tortillachips (niet bij maïsallergie)
- enkele blaadjes verse koriander
Bereiden
Laat de maïs, de rode en de zwarte bonen uitlekken.
Verhit de olie in een grote pan en stoof de ui en de knoflook aan. Voeg eventueel het gehakt toe en bak het gaar.
Voeg de stukjes wortel toe en stoof ze mee tot ze bijna beetgaar zijn. Voeg de paprikablokjes toe en roer even om. Voeg dan de komijn, het paprikapoeder en het chilipoeder toe en meng goed.
Voeg 1 liter water toe. Voeg nu de maïs, de rode en de zwarte bonen toe, samen met ½ theelepel zout en de bouillonblokjes. Laat 30 minuten zachtjes sudderen.
Neem een staafmixer en mix een aantal keren kort, zodat de soep grof gemixt is. Zo dik je de soep in zonder een bindmiddel te gebruiken. Voeg eventueel de rijst toe en laat nog even doorsudderen.
Verdeel de soep over de borden. Breng elk bord op smaak met ½ tot 1 theelepel citroensap en eventueel chilisaus of 'hot sauce'. Meng even.
Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Breek de tortillachips in stukjes. Werk de soep af met de stukjes avocado, de korianderblaadjes en de tortillachips.
Extra benodigd
Staafmixer
Tips
In plaats van het chilipoeder kun je ook chilisaus (bijvoorbeeld tabasco) op tafel zetten, zodat iedereen de soep zo pikant kan maken als hij ze zelf graag eet. Het citroensap is echt nodig. Ik gebruik in deze soep geen tomaten en het citroensap zorgt net voor dat beetje zuur. Als je door een maïsallergie geen tortillachips kunt eten, kies dan voor aardappelchips of groentechips.
Kookboek
Het recept 'Mexicaanse bonensoep met tortillachips' is afkomstig uit het kookboek...
Allergievriendelijk koken
Wendy Rose Scheers
Allergeenvrij koken vraagt een nieuwe kijk op voeding, maar ook genieten hoort er zeker bij. Dat bewijst 'Allergievriendelijk koken'. Dit kookboek bevat talloze... lees verder
© WPG / Manteau