Witte bonensoep (fasolada)

6 personen
bereiden

waardering 7,8obv 15 waarderingen

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde limabonen (of cannellinibonen of witte bonen)
  • 3 teentjes knoflook, 1 heel, 2 gesnipperd
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine bleekselderijstengel
  • ½ kleine ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 wortels, schoongeraspt en in flinke stukken gesneden
  • 400 g gehakte tomaten uit blik
  • 50 g rode ui of lente-ui, grof gehakt
  • 30 g zeer grof gehakte bladpeterselie
  • 15 g grof gehakt selderijblad
  • olijfolie van goede kwaliteit, om erbij te serveren

Voorbereiden

Zet de bonen onder een ruime laag koud water en laat een nachtje weken.

Bereiden

Giet de bonen af, spoel af en zet ze in een pan onder koud water. Breng aan de kook en schep het schuim eraf. Giet af en spoel nogmaals af. Veeg het schuim uit de pan en doe de bonen er dan in terug. Voeg 2 liter koud water, de hele knoflookteen, het laurierblad, de bleekselderijstengel en ½ ui toe. Laat met het deksel schuin op de pan ongeveer een uur pruttelen tot ze zacht zijn. Grotere bonen doen er wat langer over en je hebt hiervoor ook meer water nodig. Voeg tijdens de laatste 10 minuten van de kooktijd zout toe.

Verhit intussen de olie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui (niet de lente-ui) zacht en goudgeel. Voeg de gesnipperde knoflook en wortel toe, en voeg als je de knoflook begint te ruiken ook de tomaten toe. Breng op smaak met zout en peper. Spoel het tomatenblik om met ongeveer 125 ml water en giet dat in de pan. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten sudderen.

Giet de bonen als ze klaar zijn met kookvocht en al bij de tomatensaus. Laat 10 minuten pruttelen en voeg een beetje water toe als het geheel te dik is. Schep in kommen, bestrooi met lente-ui, peterselie en selderij, besprenkel met olijfolie, maal er wat peper over en dien op.

Opmerking

'Dit is een heerlijk winterse, goed gevulde soep. Afhankelijk van de bonen die je gebruikt, moet je misschien meer water toevoegen. Vaak worden voor deze soep kleinere bonen gebruikt, maar ook met de grotere limabonen smaakt hij zalig. Deze soep is van oorsprong een armeluisgerecht. Hij is goedkoop en vullend, maar ook geliefd en troostrijk, en mensen roepen vaak uit: 'Hadden we nu maar een bord fasolada!' Gebruik olijfolie van goede kwaliteit.'- Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Witte bonensoep (fasolada)' is afkomstig uit het kookboek...

Mezze & Moussaka

Wie kan je beter meenemen dan Tessa Kiros op een kleurrijke reis naar de keukens van haar vrienden en familie in Griekenland. Laat je meevoeren langs de

... lees verder

© Uitgeverij Terra

Bonensoep tips

Reacties op dit recept

  • Marjoke Ik ga dit recept zeker een keer maken, lekker met deze kou, maar is het misschien een goed idee om er wat chorizo of soortgelijke worst aan toe te voegen?
  • Jos Ik ken deze soep nog van vroeger, mijn Griekse vader maakte deze namelijk vaker, tevens heb ik deze heerlijke soep ook gemaakt en was mij zeer goed gelukt, alleen heb ik op het laatste nog een scheutje azijn erin gedaan, dat deed mijn pa ook toendertijd en dat maakt hem nog lekkerder. Als je echte limabonen gebruikt, moeten deze zeer lang koken op een laag vuur.
  • Ine Vandaag 23-1-16 de witte bonensoep gemaakt zonder knoflook maar met 1/2 theelepeltje knoflookpasta er in, 6 verse roma tomaten, 1/2 blikje tomatenpuree én een half pakje gerookte spekblokjes. Dát was smullen, zelfs mijn moeilijke eter heeft er van gesmuld!