Bonensoep met pasta
bereiden
Ingrediënten
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelen
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 wortel, kleingesneden
- 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- ca. 500 g gerookte varkenskluif of krabbetjes
- 1 blik Italiaanse tomaten van 400 g
- 2 blikken cannellinibonen, uitgelekt
- 1 liter runder- of groentebouillon
- 200 g maltagliati, gedroogde fettucine of tagliatelle, of gedroogde kleine pasta zoals ditalini
- Parmezaanse kaas, om te raspen
- blaadjes bladpeterselie, voor de garnering
Bereiden
Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de ui erin met de wortel, bleekselderij en knoflook en verwarm alles al roerend met een houten lepel ca. 10 minuten, tot het zacht maar niet bruin is. Doe de varkenskluif erbij en verwarm alles 5 minuten, voeg dan de tomaten toe en verwarm alles nog 10 minuten. Voeg de uitgelekte bonen toe, roer tot alle ingrediƫnten goed zijn gemengd, schenk de bouillon erbij, zeezout en versgemalen zwarte peper en breng alles tegen de kook aan. Verwarm het 30-40 minuten op laag vuur.
Schep er een flinke kop bonen uit, pureer die in een foodprocessor, doe ze terug in de pan, roer alles goed en laat het nog een paar minuten zachtjes doorkoken. Controleer of de smaak en consistentie goed zijn; er moet voldoende vocht zijn om de pasta in te koken. Ik doe er meestal zo veel pasta in als nodig. Daarmee bedoel dat ik genoeg pasta toevoeg voor de maaltijd; als je soep overhoudt, doe je er gewoon de volgende keer nieuwe pasta in. Verse pasta is in een minuut of twee gaar, gedroogde pasta heeft langer nodig. Als je gedroogde fettucine of tagliatelle gebruikt, moet je die in kleine stukjes breken.
Verwijder de kluif. Schep de soep in soepkommen en rasp er royaal Parmezaanse kaas over. Garneer met een flinke scheut extra vergine olijfolie, wat blaadjes bladpeterselie en versgemalen zwarte peper.
Extra benodigd
Foodprocessor
Opmerking
'De klassieke versie van deze soep wordt gemaakt met witte bonen of rode nierbonen en er zitten altijd een paar varkenskarbonades en varkensbotten in voor een stevige bouillon. Omdat ik dit recept schreef op een koude, regenachtige dag in Melbourne, was ik op zoek naar een intense smaak die een bevredigend gevoel zou geven. Daarom gebruik ik in mijn versie gerookte varkenskluif en pancetta. Ik gebruik ook geweekte en gaargekookte gedroogde cannellinibonen, maar als je ze vers kunt krijgen is dat nog lekkerder.' - Tobie Puttock
Kookboek
Het recept 'Bonensoep met pasta' is afkomstig uit het kookboek...
Puur Italiaans
Tobie Puttock
'Puur Italiaans' combineert de heerlijke Itali-aanse keuken met het verse van plaatselijke producten. In dit bijzondere kookboek laat Tobie Puttock je aan de hand... lees verder
© Kosmos UitgeversBonensoep tips
Reacties op dit recept
- Fred En eh, hoeveel liter water/bouillon moet erbij?
- redactie okoko recepten Zoals in de ingrediƫntenlijst staat: '1 liter runder- of groentebouillon'.